Polèmica a Sants perquè Elies Campo farà avui el pregó de la Festa Major

Membres d’entitats polítiques i cíviques lamenten la designació de l’activista independentista com a pregoner i alguns es plantegen fer algun acció de protesta

Cartell de la Festa Major de Sants 2022 i el seu pregoner, Elies Campo

La designació de l’activista independentista Elies Campo com a pregoner farà que la Festa Major de Sants comenci avui amb polèmica. Molts membres d’entitats polítiques i cíviques del districte consideren desencertat que el tret de sortida de a Festa Major el doni Campo, un expert en tecnologies digitals que es presenta com a enginyer sense haver acabat els estudis d’Enginyeria de Telecomunicacions al centre universitari La Salle-URL i que ha falsejat el seu currículum laboral, fent-se passar per alt càrrec de l’empresa Telegram entre els anys 2015 i 2021, quan mai no hi va ser contractat.

El mèrit d’Elies Campo, segons la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major, presidida per Gemma Solsona, és que l’ex-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzié, l’ha presentat com la peça bàsica per construir la campanya batejada com a CatalanGate, segons la qual els telèfons de 65 partidaris de la independència de Catalunya haurien estat espiats pels serveis secrets espanyols. En una entrevista realitzada a Sants 3 Ràdio amb motiu de la seva designació com a pregoner, Campo va explicar que la seva participació en la creació del CatalanGate estarà present en el discurs que farà, “considerant que és una de les raons per les quals se m’ha contactat per fer el pregó”.

Campo va ser contractat el febrer pel laboratori de tecnologia i drets humans Citizen Lab, vinculat a la Universitat de Toronto, dos mesos abans que aquest centre publiqués l’informe CatalanGate. L’ANC ja havia creat el gener un portal a Internet amb el nom de catalangate.cat. El pregoner de la Festa Major de Sants afirma en l’entrevista de Sants 3 Ràdio que Citizen Lab continua buscant nous telèfons d’independentistes que hagin pogut ser espiats. La nit del 30 de setembre a l’1 d’octubre del 2017, la va passar al Casinet d’Hostafrancs vetllant per les urnes que es van fer servir en el referèndum independentista de l’endemà. De fet, Campo apareix en un vídeo en el qual se’l veu com introdueix, entre aplaudiments, una urna al Casinet. Juntament amb d’altres experts en tecnologies digitals, s’ha reunit en diverses ocasions, a Bèlgica, amb l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont.

El protagonista del pregó de la Festa Major de Sants, que es farà a les 20 hores al balcó de la Casa del Mig al parc de l’Espanya Industrial, té, per tant, una trajectòria que entusiasma als independentistes però que no agrada gens als veïns del districte que voldrien un discurs menys partidista. Nombrosos santsencs contraris a l’elecció de qui farà el pregó han anunciat que no assistiran a la seva lectura o que faran palès d’alguna forma el seu rebuig. L’any passat, el pregó es va convertir en un homenatge a dos sectors que havien lluitat i patit els efectes de la pandèmia: el sanitari i el comerç. El van fer la metgessa santsenca Marta Sorribes Capdevila, directora del CAP Numància, i el pastisser Joan Galimany Kessler, propietari de Kessler-Galimany, una de les botigues més antigues i emblemàtiques del barri de Sants. Va tenir el suport unànime dels veïns del districte, fet que no es donarà en el pregó d’aquest vespre.

L’any passat, el públic que assistia al pregó es va dividir entre els que aplaudien i els que xiulaven l’alcaldessa Ada Colau. Aquest any no està prevista la seva presència però, segons el to del pregó d’Elies Campo, és possible que hi torni a haver divisió d’opinions entre els assistents. Mal inici, doncs, per unes festes que compten amb la participació d’onze carrers guarnits i que duraran fins el diumenge 28 d’agost.

(Visited 745 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari