L’OTAN aprova el nou full de ruta i assenyala Rússia com a amenaça

Fa 12 anys hi apareixia com a "soci estratègic", però ara és la principal amenaça, i la Xina esdevé país "desafiador"

Sánchez durant la intervenció de Zelenski

L’OTAN fixa un nou ordre mundial a la cimera de Madrid: desafia Rússia i adverteix dels moviments que pot fer la Xina. És la revisió militar més important de l’Aliança Atlàntica des de la guerra freda.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha deixat clar el canvi de cartes. “Els líders han donat suport a la nova estratègia per als pròxims 10 anys, molt diferent de la que vam aprovar el 2010. Queda clar que Rússia ha passat de ser un soci estratègic a convertir-se en l’amenaça més directa i significativa contra la nostra seguretat”, ha afegit.

D’altra banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat el desplegament històric de milers d’efectius de l’exèrcit nord-americà a Europa. Washington ja té 100.000 soldats a Europa i la xifra no pararà de créixer en els pròxims mesos. Els 30 països de l’OTAN ho han aplaudit i han desafiat el president rus, Vladímir Putin.

En paral·lel, la Xina passa de ser un actor desafiant, tot i que en etapes passades també se l’havia qualificada d’amenaça. En el document hi apareix per primer cop el repte de les migracions i s’especifica directament la zona del Sahel com a potencial problema on es barreja la immigració, les màfies i el terrorisme.

Aquest dimecres també ha intervingut al plenari el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Ho ha fet a distància i ha demanat 5.000 milions de dòlars al mes per destinar a la seva defensa. De moment, els països de l’OTAN no han parlat de xifres, només li han garantit suport amb armament.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari