Robles evita parlar de destitució i anuncia que la seva mà dreta substituirà la directora del CNI

Esperanza Casteleiro, actual secretària d'Estat de Defensa, assumirà el càrrec de Paz Esteban

La ministra de Defensa, Margarita Robles

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Govern de Pedro Sánchez “ha acordat un canvi en la direcció del CNI” i que la seva mà dreta, l’actual secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro, serà la nova directora del CNI. Durant la compareixença, la ministra ha rebutjat parlar de destitució de l’actual responsable de la intel·ligència espanyola, Paz Esteban, i ha insistit que es tracta d’una substitució “d’una funcionària per una altra”.

Malgrat les preguntes dels periodistes, Robles no ha explicat el perquè del cessament d’Esteban, i s’ha limitat a assenyalar que l’Executiu central vol “un CNI respectable i respectat”. El que sí que ha aclarit és que la “substitució” de l’actual directora no està relacionada amb les escoltes autoritzades per un jutge a figures de l’independentisme -un assumpte que ja va tractar-se en la comissió de secrets, ha remarcat- sinó que té a veure amb els “errors” relacionats amb l’espionatge al president Sánchez i a ministres del Govern, unes equivocacions que poden passar, ha insistit.

La ministra de Defensa ha agraït i elogiat la feina d’Esteban al CNI, i s’ha mostrat orgullosa que la persona amb qui treballa “colze a colze” hagi estat designada per assumir la direcció del Centre. En referència a Casteleiro, Robles ha destacat que fa gairebé 40 anys que treballa per la seguretat d’Espanya, i ha exaltat la seva “entrega i compromís” amb el país.

Infecció fallida

En la roda de premsa, la portaveu de l’Executiu de Sánchez, Isabel Rodríguez, ha explicat que el Centre Criptològic Nacional (CCN) -vinculat al CNI- ha descobert després de revisar els terminals dels membres del Govern central que el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va patir un “intent d’infecció fallit” amb Pegasus el juny del 2021. No obstant això, no s’han detectat indicis d’infecció en altres telèfons de l’Executiu, de manera que la llista d’afectats es manté en tres persones: el president Sánchez, la ministra Robles, i el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Rodríguez ha anunciat que la informació del darrer informe del CCN s’ha posat a disposició de la justícia “per ampliar” la demanda que l’Advocacia de l’Estat va presentar la setmana passada davant l’Audiència Nacional. En aquesta, els serveis jurídics de l’Estat van denunciar que es van extreure 2,6 gigues i 130 megues de dades del telèfon de Sánchez i nou megues d’informació en el cas de Robles.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.