La primera comissió de secrets amb representants ‘indepes’ filtra a dojo

Entre altres 'secrets', s'ha explicat que el CNI va espiar Aragonès amb ordre judicial quan era vicepresident

La ja exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban

Deixar els mòbils en una caixa metàl·lica abans d’entrar o l’obligació de guardar el secret de tot el que s’hi parli. En aquestes condicions, els deu membres de la comissió de secrets oficials a més de la presidenta Meritxell Batet, han escoltat aquest dijous les explicacions de la directora del CNI, Paz Esteban, sobre l’ús de Pegasus per espiar els mòbils tant d’independentistes com del president Pedro Sánchez, i de ministres del govern espanyol.

Tot i que l’incompliment d’aquestes normes pot comportar penes de fins a quatre anys de presó, el contingut de la reunió, la primera amb representants independentistes, que ha durat prop de quatre hores, ha estat generosament filtrat.

Així, com s’ha fet ressò TV3 i Catalunya Ràdio, entre altres mitjans, s’ha pogut saber que es van espiar càrrecs i líders independentistes, però només 18 dels 67 noms que apuntava l’informe de Citizen Lab. Entre aquests, hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan era vicepresident i conseller d’Economia, i l’entorn de Carles Puigdemont. Esteban ha mostrat proves que certificarien que es va fer amb l’autorització del Tribunal Suprem.

No ha aclarit, però si els serveis d’intel·ligència van fer servir Pegasus, el mateix programa que es va emprar per intervenir els telèfons del president Sánchez, de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

En acabar la reunió, teòricament secreta, el portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, ha lamentat que Esteban “ha dit exactament el mateix que s’havia filtrat”. Això, segons ell, és que ha reconegut l’espionatge a independentistes, però assegura que es va fer amb una autorització judicial i en cap cas de forma generalitzada.

(Visited 175 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari