Elies Campo va dormir al col•legi electoral del Casinet d’Hostafrancs i hi va entrar una urna l’1-O

El coordinador del ‘Catalangate’ va crear un munt de webs mirall del referèndum per sortejar el bloqueig per part de l’autoritat judicial de la que va crear el govern de la Generalitat

Elies Campo entra amb una urna al Casinet d'Hostafrancs pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017

El coordinador de l’informe sobre espionatge de càrrecs, dirigents i personalitats independentistes distribuït per Citizenlab i batejat com a Catalangate, Elias Campo, va desplaçar-se des de Palo Alto, a Califòrnia, a Catalunya la tardor del 2017 i la nit del 30 de setembre a l’1 d’octubre la va passar al Casinet d’Hostafrancs amb un centenar de persones perquè no s’impedís l’obertura del col·legi electoral del referèndum sobre la independència de Catalunya organitzat pel govern de la Generalitat. A més, va ser l’encarregat d’introduir una de les urnes que es van fer servir en el referèndum tal i com va exhibir en un missatge de Twitter publicat sis mesos després.

Al seu perfil de Twitter, creat l’abril del 2008, Campo va pujar la tardor del 2017 i els primers mesos del 2018 centenars de missatges de suport al referèndum primer i després als dirigents independentistes empresonats o fugits a l’estranger arran de la seva celebració i la declaració d’independència posterior. El 11 de setembre del 2017, va escriure un missatge on explicava: “A punt de volar des de Palo Alto, Silicon Valley, a la Diada 2017 de Barcelona. Papereta inclosa”. I adjuntava la fotografia d’una mà que aguantava dues paperetes. Una era per ell. L’altre no se sap, perquè la seva companya té la nacionalitat dels Estats Units.

El mateix dia ja era a Barcelona. “15 hores després, arribat a la Diada 2017”, va escriure adjuntantuna fotografia de la manifestació farcida d’estelades. Des d’aquell dia es va dedicar a crear portals alternatius per sortejar el bloqueig que l’autoritat judicial va fer del que va crear el govern de la Generalitat per promoure i facilitar la participació al referèndum. El 13 de setembre escrivia: “La Guàrdia Civil espanyola ha bloquejat la web del referèndum. Aquí n’hi ha una de mirall”. En citava una però en altres missatges anava creant nous webs amb dominis com works/fun/party/ninja/observer/legal/fyi/guru o love. I va comentar: “L’Internet no es pot acabar d’apagar”. “Diuen que en poden sortir còpies com a xurros”, comentava amb orgull.

En els dies previs al referèndum va anar pujant missatges a Twitter de suport i promoció a la consulta independentista. El 15 de setembre, per exemple, va dedicar una vintena de piulades a escampar el comunicat d’uns quants diputats danesos que demanaven que s’autoritzés la consulta. El 16, agraïa a l’empresa Cloudfare que hostatgés webs mirall alternatius. El 17, distribuïa unes imatges dels alcaldes adherits al referèndum que es van reunir al Palau de la Generalitat i el 19 lamentava que també censuressin els webs mirall. En aquest darrer etiquetava Pere Mas, actual director del programa FAQS de TV3, que el va convidar aquest dissabte 23 d’abril perquè expliqués el seu treball com a coordinador de l’informe sobre l’espionatge als independentistes.

L’1 d’octubre, va fer tres piulades unides per un fil: “Aquesta nit estic dormint en un col·legi electoral amb cent persones a Barcelona, juntant-me amb milers de persones que fan el mateix en més de 2.000 col·legis electorals a tot Catalunya. Els estem protegint perquè no els tanquin. Mai vaig imaginar que em podria trobar en una situació com aquesta”. En un altre missatge mostrava una fotografia on es veien dues bosses negres i en una d’elles hi havia escrit “Casinet d’Hostafrancs (Sants)”. El contingut l’explicava Campo: “L’esmorzar ha arribat puntual a un quart i mig de vuit!”.

L’1 d’abril del 2018, commemorava aquella nit patriòtica amb un missatge  escrit en anglès on deia: “avui fa sis mesos vaig tenir l’honor de portar una urna dins d’un col·legi electoral pel referèndum per la independència de Catalunya”. I afegia un vídeo de tres segons on, efectivament, se’l veia introduint l’urna embolicada amb un plàstic negre al recinte del casinet d’Hostafrancs envoltat de gent que l’aplaudia entusiasmada.

Quatre anys després, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzié, va dir en la roda de premsa que aquesta plataforma, Òmnium Cultural, ERC, JxCat i la CUP van organitzar al Parlament europeu per denunciar l’espionatge que diuen haver sofert, que sense Elies Campo, “sense la seva entrega i professionalitat avui no seríem aquí”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.