L’autor de l’informe del ‘Catalangate’, un heroi independentista que admira Carles Puigdemont

Elies Campo va votar l’1 d’octubre, es va fotografiar amb Quim Torra i creu que l’ex-president fugit representa “integritat, determinació, compromís, tendresa, amor al país i als seus ciutadans”

Piulades d'Elies Campo i una fotografia d'ell en una de les entrevistes que li han fet els darrers anys a Catalunya Ràdio

L’autor de l’informe del laboratori de la Universitat de Toronto que es dedica a la recerca en qüestions polítiques, noves tecnologies, seguretat global i drets humans Citizenlab, batejat com Catalangate és un entusiasta del procés independentista i, especialment, de l’ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Es tracta d’Elies Campo, un emprenedor nascut a Barcelona el 1983, que va estudiar a l’escola Proa, no va acabar la carrera de Telecomunicacions que va començar a La Salle, centre dependent de la Universitat Ramon Llull, i que es va traslladar als Estats Units amb dues germanes per estudiar anglès i va treballar primer a Whatsapp i després a Telegram. Als seus missatges de Twitter dels anys 2017 i 2018 hi expressava el seu suport al referèndum de l’1 d’octubre i el rebuig a l’empresonament dels dirigents independentistes que el van convocar. Des del 2019 està investigant aquest Catalangate en col·laboració amb Citizenlab, tot i que al seu linkedin hi fa constar només hi treballa des de gener d’aquest any com a ‘fellow’.

Elisenda Paluzié, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, va explicar a la roda de premsa que van organitzar aquesta entitat, Òmnium Cultural, ERC, JxCat i la CUP el passat dimarts al Parlament europeu, que estaven allí gràcies a Elies Campo. “Sense ell, sense la seva entrega i professionalitat avui no seríem aquí”, va dir Paluzié. Va tornar a agrair la seva feina en l’entrevista que li va fer Xavier Graset al programa Més 324 de dijous passat. Elies Campo ha estat durant anys una veu molt reclamada des dels mitjans de comunicació catalans. Va intervenir al programa Divendres i a No pot ser, de TV3, i a Generació digital, Popap i Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio. També ha estat entrevistat a RAC1, La Vanguardia, on Víctor Amela li va dedicar una Contra, l’ARA, El País, El Confidencial o l’ABC. També ha participat en actes organitzats pel govern de la Generalitat, com un dels ‘esmorzars de finançament d’ACCIÓ’,  organisme que ara depèn del departament d’Empresa i Treball. Aquest acte es va celebrar el 21 d’octubre de 2020, quan Ramon Tremosa era el conseller responsable d’aquesta entidad.

Elies Campo, però, no va estar a la roda de premsa dels independentistes a Brussel·les per denunciar les infeccions dels seus telèfons mòbils. Malgrat els elogis de la presidenta de l’ANC, el seu interès demostrat per aparèixer als mitjans de comunicació i la importància evident de conèixer com ha elaborat el Catalangate no ha concedit la primera entrevista fins aquest divendres. Li ha fet Antoni Bassas per l’ARA i va ser una conversa entrecompanys independentistes on l’única dada nova que va aportar Campo va ser que la persona que més atacs havia rebut era David Bonvehí, president del PDeCAT, partit que no va ser convidat a la performance de Brussel·les. Bassas li va agrair la seva feina però no li va preguntar sobre la seva implicació ideològica en aquesta investigació.

L’11 de setembre, Elies Campo va publicar un missatge a Twitter on deia que estava “a punt de volar des de Palo Alto, Silicon Valley, a la Diada 2017. Papereta inclosa!”. I ensenyava dues de les que es van fer servir en el referèndum de l’1 d’octubre. L’abril de 2018, recordava el dia de la votació amb una altra piulada: “Avui fa sis mesos que vaig tenir l’honor de portar una urna al col·legi electoral pel referèndum sobre la independència de Catalunya”. Agraïa, a més, el treball del govern català i incloïa hastags demanant la llibertat dels presos polítics catalans i de Puigdemont”.

En altres missatges mostrava la seva presència a la Diada del 2017, les cartes que estava a punt d’enviar als presos o el llaç groc que havia posat a casa seva, a San Francisco, el dia de desembre d’aquell any que no va poder anar a la manifestació organitzada a Brussel·les de suport als dirigents independentistes privats de llibertat o fugits a l’estranger. També va distribuir per Twitter els videos Help Catalonia, d’Òmnium Cultural, i 20-S, de Mediapro. A Puigdemont l’hi dedica uns quants missatges. En un, del juny de 2018, recorda que un any abans l’ex-president va anunciar la data del referèndum de l’1 d’octubre. En un altre, va triar la foto que considera la millor que li han fet al seu palau de Waterloo. El 6 de novembre de 2017 va creure que era un bon moment per recordar el dia que Puigdemont va acompanyar a la guitarra el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, en la interpretació de Camins. “Pell de gallina, President”, va escriure.

Campo es va fotografiar amb Quim Torra quan, com a president de la Generalitat, va visitar els Estats Units el 2019. No ha publicat cap foto amb Puigdemont però la seva admiració la va traduir en paraules poc abans de les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017. Comentant un vídeo de campanya de la candidatura de JxCat on es veia Puigdemont caminant per un parc, va fer aquesta reflexió: “President @KRLS ens mira directament als ulls. Integritat, determinació, compromís, tendresa, amor al país i als seus ciutadans. Quantes coses arriba a transmetre una simple mirada quan és sincera”. S’entén l’entusiasme amb què Elies Campo es va entregar a la causa que Puigdemont i l’independentisme han convertit en un nou camp de batalla contra la democràcia espanyola.

(Visited 1.251 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “L’autor de l’informe del ‘Catalangate’, un heroi independentista que admira Carles Puigdemont”

  1. No entenc el to de l’article ni el motiu d’una insinuada crítica al Sr. Elias Campo. De tot el que s’esmenta hi ha alguna contradicció, motiu de malesa, de mala persona, de ser antidemòcrata o res semblant? Els seus compromisos morals, polítics, democràtics l’inhabiliten per la seva bona feina i per defensar la veritat i ser un magnífic professional? O es que per treballar en aquesta tecnologia cal ser apolític, neutre, impersonal i translúcid?
    Com potser els jutges o els cossos policials o els savis i entesos caps dels passadissos secrets de l’Estat?
    Triangle!! Més geometria i matemàtiques i menys política tàctica i capciosa!!

    Respon

Feu un comentari