Pere Aragonès proposa utilitzar el MidCat per traslladar hidrogen verd

El president de la Generalitat vol baixar el preu de la llum redissenyant el projecte que estava pensat per connectar a Catalunya i a França amb un gasoducte

Tanc d'emmagatzematge d'hidrogen (Acciona, Twitter)
Tanc d'emmagatzematge d'hidrogen (Acciona, Twitter).

Des de l’inici de la guerra d’Ucraïna, el preu de la llum està pels núvols i els representants polítics estan plantejant propostes per disminuir-lo. El 8 de març, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va defensar que es reprengui el projecte del gasoducte MidCat, que connectaria a Catalunya amb França, per a transportar gas natural barrejat amb biometà i altres gasos renovables. Pere Aragonès ha aprofitat la tribuna de la cimera de presidents autonòmics per proposar que es recuperi aquest projecte per traslladar hidrogen verd per combatre una de les principals conseqüències econòmiques de la invasió russa.

L’hidrogen verd es produeix enviant energia de fonts renovables com l’eòlica i la solar a través d’un electrolitzador d’aigua, un dispositiu que permet produir hidrogen separant les molècules del líquid. Segons els experts de la UE, produir-lo pràcticament no genera emissions de CO₂.

El pla de la UE fins al 2050

La Unió Europea aposta per aquest tipus d’hidrogen per aconseguir la descarbonització fins al 2050 de sectors on és difícil incloure energies renovables, com la producció d’acer i el transport pesat. “A mesura que la UE deixi de dependre dels combustibles fòssils, l’hidrogen anirà exercint un paper decisiu en els nostres sistemes energètics per complir l’objectiu marcat en el Pacte Verd Europeu d’aconseguir la neutralitat en CO₂ a la UE el 2050”. “La Unió Europea està estudiant la manera d’expandir la producció, el transport i el consum rendibles d’hidrogen renovable per impulsar la transició cap a una energia neta”, ha informat la Comissió Europea.

La Comissió ha creat la iniciativa ‘Activació’ per a incentivar als països de la UE a que utilitzin el finançament que rebin del Fons Europeu de Recuperació per invertir més en energies renovables i en la producció d’hidrogen verd. L’objectiu de la institució europea, ha afirmat, és reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle almenys en un 55% fins al 2030. L’estratègia consisteix en la instal·lació de almenys 6 gigawatts d’electrolitzadors d’hidrogen verd a Europa fins al 2024 i 40 GW fins al 2030.

La crítica dels ecologistes

Ecologistes en Acció ha denunciat que només l’1% de l’hidrogen que es produeix és verd: “Algunes empreses energètiques i fòssils estan promocionant l’hidrogen blau per tenir un rol central a la transició energètica”. “El nou model energètic ha de disminuir el seu impacte en l’extracció de recursos materials, en l’ocupació del territori, l’impacte sobre els ecosistemes i en la generació de residus. Ara com ara el desenvolupament de l’hidrogen no va en aquesta línia”, ha expressat l’organització.

La confederació de grups ecologistes critica el seu ús en situacions on es podrien utilitzar energies renovables menys contaminants: “La baixa eficiència de l’H2 verd no és aconsellable per a aquelles aplicacions fàcilment electrificables, com és el cas del ferrocarril”. No obstant això, admet que seria recomanable en casos concrets: “Tindria sentit en aquelles situacions on l’electricitat no arriba, com el cas del transport marítim”.

(Visited 207 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari