El preu de la llum serà el segon més alt de la història aquest diumenge

Ha pujat un 84% des que va començar la invasió russa d'Ucraïna el dijous 24 de febrer

Bombeta (fersay.com)
Bombeta (fersay.com).

Aquest diumenge, 6 de març, el preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista pujarà fins els 379’03 euros el megavat per hora (MWh). Aquesta xifra es convertirà en la segon més alta des que s’han registrat dades.

A pesar que en un dia festiu l’activitat és menor que en els laborables, el cost més alt se situarà entre les 21.00 i les 22.00 hores. El preu màxim seran 470’01 euros/MWh, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). El mínim baixarà fins als 334’21 euros/MWh entre les 3 i les 4 del matí.

Com apunta l’economista Juan Ramón Rallo en Twitter, serà difícil fer front a aquesta escalada contínua: “A curt termini, cap govern abaratirà la llum, perquè estem pagant hipoteques del passat (primes renovables i dèficit de tarifa). En deu anys, quan aquestes hipoteques expirin i la tecnologia continuï millorant, la llum s’abaratirà“.

Conseqüències de la guerra d’Ucraïna

El preu de la llum és vuit vegades major que fa un any (45,07 euros/MWh) i ha crescut un 84% des que va començar la invasió russa d’Ucraïna el dijous 24 de febrer.

Una de les principals causes de la pujada és l’increment preu del gas en els mercats internacionals, que condiciona al mercat majorista de la llum, ja que és l’última font d’energia que es té en compte. Espanya i Itàlia han reclamat desvincular el preu de tots dos.

El Govern de Pedro Sánchez ha prorrogat fins al 30 de juny el descompte de bo social elèctric del 60% per a col·lectius vulnerables lleus i del 70% per a col·lectius vulnerables severs. També s’allargaran les rebaixes de l’IVA elèctric del 10%, la suspensió de l’impost del 7% sobre el valor de la producció i l’impost especial de l’electricitat del 0’5%.

(Visited 228 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari