Polèmica a Osona pel projecte d’ampliació d’un escorxador que sacrifica cada setmana 17.000 porcs

Les instal·lacions de Mafriges estan incrustades en el nucli urbà de Sant Vicenç de Torelló i provoquen moltes molèsties als veïns

Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló és un poble de 2.000 habitants, ubicat a la comarca d’Osona. Des de fa gairebé 40 anys, els veïns han de conviure amb una instal·lació molt molesta: l’escorxador de porcs de l’empresa Mafriges, que està a tocar de les cases del barri de Serrallonga.

Sembla obvi que, per les seves grans dimensions i pel seu tipus d’activitat, que implica un constant trànsit de camions, l’escorxador de Mafriges hauria d’estar en un polígon industrial. Però és el món al revés: l’empresa necessita créixer i ha decidit, amb el permís de l’Ajuntament, fer-ho en uns terrenys adjacents, en ple nucli urbà de Sant Vicenç de Torelló.

Els veïns treuen foc pels queixals. Suporten, des de fa anys, tots els inconvenients que provoca la presència de l’escorxador al costat dels seus domicilis i ara constaten, amb estupor, que l’Ajuntament ha donat llum verda a l’ampliació de les instal·lacions en gairebé el doble.

L’escorxador de Mafriges té una capacitat per sacrificar cada setmana 17.000 porcs. A més, disposa de sales per trossejar, envasar i refrigerar la carn. L’empresa, segons explica, exporta gran part de la seva producció a la Unió Europea i a països com la Xina, el Japó, Corea del Sud, Filipines, Singapur, Malàisia…

La família Puigvila és la propietària de Mafriges, que l’any 2020 va declarar una facturació de 155 milions d’euros. A banda de l’escorxador, també són propietaris de la fàbrica de pinsos Victoria i de l’empresa d’energia Solar Park Vall de Coma SL.

L’alcalde del poble, Èric Sibina (ERC), al·lega que està lligat de peus i mans per un conveni que l’Ajuntament va signar amb l’empresa l’any 2014, on es preveia el creixement de l’escorxador i que així ha quedat reflectit en el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). Reconeix que tenir un escorxador industrial al mig del poble dificulta la convivència, però confia que l’ampliació aprovada no incrementarà les denúncies de sorolls i de pudors.

Una trentena de veïns han constituït una plataforma per oposar-se al projecte de Mafriges. Després de veure rebutjats els recursos presentats davant l’Ajuntament, han decidit presentar un procediment contenciós administratiu davant els tribunals i, per això, han endegat una campanya de micromecenatge per poder pagar les despeses judicials.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.