La Generalitat desmunta el comitè d’experts que estudiava la vulneració de drets en pandèmia

El govern català no publicarà l'informe que era crític amb la seva gestió sobre les mesures contra la covid

La Generalitat de Catalunya anunciava a bombo i plateret, el 9 de gener de 2020, que era la primera institució a crear un comitè d’expert per vetllar pels drets fonamentals davant les mesures de protecció de la salut en situacions com la de la pandèmia provocada per la covid-19. Ara, un any i mig després de la creació del comitè d’experts, l’executiu català ha dissolt aquest equip de professionals i ha decidit no publicar l’informe que havia elaborat el comitè i que era crític amb algunes de les mesures anticovid imposades.

L’equip es va crear sota la tutela del Departament de Justícia, en aquell moment sota la direcció de la consellera republicana Ester Capella, i sent president de la Generalitat, Quim Torra. El comitè estava format per dotze experts de diferents àmbits acadèmics i professionals que havien de vetllar perquè les mesures que es prenguessin durant la pandèmia i altres escenaris similars no vulneressin els drets fonamentals dels ciutadans. Ara, l’executiu del republicà Pere Aragonès i amb el Departament de Justícia en mans de l’exconvergent Lourdes Ciuró, ha decidit liquidar el comitè.

En declaracions al programa Aquí amb Josep Cuní de la SER, la directora de la Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic i membre del comitè d’experts, Núria Terribas, ha denunciat que els treballs del grup es van centrar en un principi en les normes que marcava el govern central i que després es van ampliar a les competències que va agafar la Generalitat.

Núria Terribas ha lamentat que no s’acabi fent públic el document que han fet, ja que “nosaltres entràvem en l’anàlisi d’això, tot i que van ser mesures que va aplicar el govern espanyol i no la Generalitat, però posteriorment també entràvem en el detall d’altres coses que sí que eren competència i són encara competència autonòmica, i creiem que eren una extralimitació”. Terribas ha concretat, “per exemple podríem extrapolar el debat que tenim en aquest grup a les mesures d’avui amb el tema de l’exigència del certificat covid per certes actuacions, o per participar en certes coses, o entrar a certs llocs, o qüestions similars”.

La fins ara membre del comitè d’experts ha afirmat que “el document era força crític, sobre tot perquè la primera part de les mesures, que evidentment van estar centralitzades pel govern espanyol com tots sabem, s’extralimitaven. De fet, el Tribunal Constitucional va anul·lar l’estat d’alarma que el govern (central) havia decretat d’acord amb una normativa de l’any 81 que no era suficient i que no sustentava la limitació de drets que va suposar”.

Terribas ha lamentat que en el període que va des de l’inici de la pandèmia no s’ha fet l’intent d’un canvi del marc legal que vetlli pels drets dels ciutadans en pandèmia. Terribas afirma que “no s’ha fet l’intent, ni s’ha fet la manifestació política pública, de posar-s’hi a fer aquest canvi normatiu. I jo crec que és urgent i imprescindible, perquè ara tenim la covid, que s’acabarà en un moment o altre, però podem tenir una altra situació similar i el ciutadà ha de saber on queden els seus drets, amb quines limitacions, si és que se n’han d’imposar i amb quines justificacions d’aquestes limitacions, no oblidem que estem en un estat de dret”.

(Visited 289 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari