Comença el judici contra Manuel Hernández, Gabriel Borràs i Joan Lluís Quer pel cas de l’ACA

Els polítics de Convergència i ICV estan investigats per adjudicar de forma presumptament fraudulenta 38 contractes públics

L’Audiència de Barcelona ha iniciat el judici contra quatre ex-alts càrrecs i tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i dos empresaris acusats d’haver saquejat presumptament l’empresa pública amb adjudicacions falsejades. Entre els acusats hi ha Manuel Hernández, Gabriel Borràs i Joan Lluís Quer; Hernández, provinent d’ICV, va dirigir l’ACA del 2007 al 2008 quan s’haurien simulat concursos públics per a adjudicar treballs a empreses de forma preconcebuda. La fiscalia demana sis anys de presó i una indemnització solidària de més de 7,5 milions d’euros en considerar provat que van cometre els delictes de prevaricació, revelació de secrets i malversació de fons públics.

Tal com avança Crónica Global el modus operandi consistia en el fet que Artenginy –l’administradora solidària del qual era Ana Barceló Caballero, casada amb Josep Bou Termes, que va ser cap de Planificació d’Usos de l’Aigua en l’ACA del 2000 la 2006 i també està acusat– i Auding eren dues empreses que configuraven una UTE, en algunes ocasions amb altres, per a concórrer a contractes públics que aconseguien en gairebé totes les ocasions.

L’empresa Auding va ser la consultora que Quer va fundar quan va deixar la gerència de l’ACA el 2004, any en què CiU va perdre la presidència de Generalitat. I tres anys després es va iniciar l’activitat presumptament il·lícita. Les 38 concessions sospitoses es van adjudicar des del setembre de 2007 i durant tot el mandat en el qual Francesc Baltasar (ICV) va ocupar la Conselleria de Medi Ambient.

Segons l’acusació, la direcció de l’ACA prenia la decisió perquè les UTE en les quals col·laboraven ex-alts càrrecs i tècnics de la casa aconseguissin els contractes públics per endavant. S’apunta que fins i tot hi va haver reunions d’alts funcionaris de la companyia pública i directius d’Auding i Artenginy amb l’objectiu de dissenyar junts el plec de condicions dels contractes que se sotmetien a concurrència pública.

També ha transcendit que per assegurar l’adjudicació, els mateixos tècnics que participaven en les trobades eren els que configuraven després les taules encarregades de valorar les ofertes. Aquests tècnics decidien a favor de les companyies preelegides i els adjudicaven els treballs a canvi, presumptament, de mordidas. Fins i tot s’haurien arribat a fraccionar contractes per a facilitar les operacions.

El tècnic de l’ACA encarregat de donar el vistiplau als 38 contractes que estan sota la lupa judicial era Gabriel Borràs. En el moment dels fets també era pròxim a ICV, tot i que més endavant es va apropar al secessionisme, sent coordinador comarcal de Reagrupament Independentista al Baix Llobregat per a situar-se després en l’òrbita d’ERC, partit que l’ha promogut diversos alts càrrecs de la Generalitat. Actualment, Borràs és el número dos de l’Oficina del Canvi Climàtic.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.