Quin ‘indepe’ va fer una crida a pixar a la tomba de Machado?

Jaume Fàbrega
Jaume Fàbrega

El crític gastronòmic Jaume Fàbrega ha tornat a vessar-la quan ha manifestat a Twitter fa uns dies que “m’apunto a anar a apedregar la casa d’aquest nen! Que se’n vagin fora de Catalunya. No volem supremacistes castellans que ens odien”, en referència al menor els pares del qual han aconseguit que la seva escola de Canet de Mar, per ordre cautelar de la justícia, imparteixi un 25% de les classes en castellà. El tuit ha estat esborrat.

Fàbrega va plegar fa tres anys com a professor de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), després d’haver considerat Ciutadans el “càncer de Catalunya” i d’haver tractat de “psicòpates anticatalans”, “carronya i rates de claveguera” diverses figures públiques contràries a l’independentisme català. Aleshores, després que la UAB li ho exigís, va demanar disculpes i també va esborrar la piulada, amb què assegurava que no pretenia ofendre ningú.

També en el seu bloc de Vilaweb, i no només a Twitter, Fàbrega ha deixat constància de la facilitat amb què s’escalfa quan escriu sobre aquells que considera enemics de Catalunya. L’estiu del 2020, hi va considerar Antonio Machado “ciutadà enemic de Catalunya” en un article on feia una crida: “Aneu a escompixar la tomba d’Antonio Machado“.

El crític gastronòmic, en el darrer paràgraf, proposava que “si aneu a Cotlliure, doncs, pixeu-vos a la tomba d’Antoni Machado: no pas, és clar, damunt el respectable i admirable poeta, sinó damunt del diputat espanyol anticatalà que al 1932 es va oposar agressivament a l’Estatut de Catalunya i als drets nacionals -al costat d’Unamuno, Ortega y Gasset, “els uns i els altres”- tot declarant que «En lo referente a Hacienda es un verdadero atraco y en lo tocante a Enseñanza es algo verdaderamente intolerable» (sic)”.

La tomba de Machado, per cert, ha estat l’escenari d’algun incident en el marc del procés. La recentment traspassada escriptora madrilenya Almudena Grandes -també detestada per l’independentisme hiperventilat- va relatar el 2019 que un grup d’independentistes, coincidit amb una visita de Pedro Sánchez, va tractar de feixista a crits a Nicolás Sánchez Albornoz, un antifeixista ancià.

A més, durant una visita de Carles Puigdemont, la col·locació d’una estelada sobre la tomba de Machado i els crits de “Puigdemont, president” van indignar un grup de persones que homenatjava l’escriptor, que van esbroncar l’expresident català.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.