El pinyol de Puigdemont va tenir una societat fantasma a Luxemburg durant cinc mesos

Laura Costa, actual directora general de la Catalunya Exterior a la Generalitat, era la directora de Casa de la República ASBL

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Figures de l’entorn més proper a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont van crear una societat fantasma sense ànim de lucre a Luxemburg l’any 2019, denominada Casa de la República ASBL i vinculada amb CATGlobal, l’estructura jurídica que rebia els fons captats pel Consell per la República, revela El Confidencial.

Segons aquesta informació, que cita el contingut de la documentació del registre mercantil de Luxemburg, Casa de la República ASBL es va constituir el gener del 2019 i va ser dissolta el juny del mateix any. La seva directora era Laura Costa, una figura de confiança de Puigdemont procedent de Convergència que ha desenvolupat tasques de comunicació al costat de l’expresident, i actual directora general de la Catalunya Exterior, un organisme del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat.

Del maig al juny de fa dos anys, el secretari de l’efímera societat luxemburguesa va ser Josep Maria Matamala, amic i acompanyant per Europa de Puigdemont, i senador de Junts per Catalunya. El tresorer, com en el cas de CATGlobal, era Jaume Cabaní, investigat pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre com a presumpta figura clau en el desviament de fons públics al procés mitjançant criptomonedes.

L’encarregat de la liquidació de Casa de la República ASBL va ser Pieter van Ysseldijk, creador d’Isonom, una plataforma cooperativa per a operar amb criptodivises, establerta a Lucerna (Suïssa). Segons afegeix El Confidencial, la direcció que Van Ysseldijk declara com a pròpia a Luxemburg és la seu de Casa de la República ASBL, i aquest empresari és administrador solidari de Chip Chap Payments SL, una societat amb seu a Barcelona dedicada l’intercanvi de diners, de la qual és accionista Entropy Factory, una societat de Vicent Nos, un dels testimonis que van comparèixer al Tribunal Suprem durant el judici als principals dirigents del procés.

Casa de la República ASBL va ser liquidada el 15 de juny del 2019, dos dies després que quedés vist per a sentència aquell judici. Vicent Nos hi va declarar que va acudir l’agost del 2017 a una reunió amb una quinzena de persones, entre les quals Oriol Junqueras i Marta Rovira, per abordar la creació d’un sistema de vot telemàtic per a l’1-O, però també va assegurar que, després d’haver demanat mig milió d’euros per encarregar-se’n, l’encàrrec va ser desestimat per manca de temps.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides