Bartomeu i Tebas desmunten els comptes de la por de Laporta

L'auditoria de l'exercici 2020-21 queda en dubte amb els comunicats de LaLiga i de l'expresident i deixen a Reverter com un manipulador

El vicepresident de l'Àrea Econòmica del Barça i vicepresident del consell d'administració d'Audax, Eduard Romeu

El compte enrere previ a l’assemblea històrica del diumenge ja ha entrat en combustió. La campanya aparentment triomfal de Joan Laporta, calculadament planificada per a la criminalització total i definitiva de Josep Maria Bartomeu, s’ha vist, fins a un cert punt, frenada per la irrupció de l’expresident amb un comunicat en el qual desmunta el trilerisme i els excessos de les fantasies i invents comptables de l’auditoria oficial.

En una exposició analitzada i professional, Bartomeu li ve a dir, amb xifres poc rebatibles, que les pèrdues per Covid han estat, inequívocament, de 330 milions a les quals han de restar-se, segons diu Reverter, els 105 milions d’estalvis a causa de la paralització de les activitats. En total, 225 milions d’afectació respecte a l’última temporada sense Covid, la 2018-19. Xifres que ha ratificat LaLiga de Javier Tebas, que el dia anterior va emetre un comunicat clarificador i, sobretot, definitiu sobre les pèrdues que Joan Laporta ha alimentat amb una sobredosi excessiva de provisions i de deterioracions que només existeixen en la ment esbojarrada de qui necessita, com li passa a l’actual directiva, generar provisions i deterioracions comptables que es puguin convertir en benefici el següent exercici. 

Per què? Per la senzilla i elemental raó que l’actual temporada continua estant sota els efectes de la Covid ni que sigui, com ara, amb la perspectiva d’obrir ja 100% el Camp Nou i molt aviat el Palau Blaugrana.

No serà el mateix ni es recuperarà el nivell prepandèmia perquè ni ha tornat el turisme ni els mateixos socis del FC Barcelona estan en la millor forma econòmica. Ho prova que no arriben als 60.000 els abonats que segueixen pagant la seva quota, ingressos que no aconsegueixen a penes remuntar les  xifres de ticketing i de Seient Lliure molt allunyades de l’opulència del passat. 

El mateix passa amb el Museu i les Botigues que depenen del tot del turisme. Sí, l’efecte Covid al qual Reverter al·ludeix i abraça per a tapar les mancances del seu pla de recuperació, que no és consistent ni eficaç, però que continua obviant i ignorant quan es tracta d’avaluar la gestió i els resultats de la temporada 2020-21.

En aquest sentit, Javier Tebas, censor independent que analitza l’estat dels clubs amb la informació auditada remesa per ells mateixos, ha deixat dos aspectes molt clars i quantificats. El primer, que les pèrdues Covid de l’exercici tancat han estat de 324 milions, més o menys les mateixes xifres estimades per Bartomeu en el seu comunicat, on refereix 330 milions, menys aquest estalvi de 105 milions. 

Un impacte fortíssim que LaLiga ratifica amb una segona i important observació, que el FC Barcelona, fins a la temporada 2019-20, amb tres mesos de pandèmia al damunt, estava dins dels límits de control econòmic aplicat per igual a tots els clubs de Primera i Segona Divisió. Tebas volia sortir al pas d’aquestes males llengües que anaven acusant el president de la LaLiga de fer els ulls grossos amb el FC Barcelona.

Significatiu, rigorós i clarificador sobre la “llegenda negra” que ha caigut sobre Bartomeu com a part d’aquesta llarga estratègia electoral contra l’expresident barcelonista. Si més no, LaLiga reporta que no s’havia sortit dels marges estipulats i a més surt també en defensa d’aquesta puresa comptable de Bartomeu al mateix temps que, a la seva manera, suspèn i recela d’aquests 283 milions de provisions per jugadores devaluats i deterioracions incloses per Ferran Reverter, el nou CEO, mancant els recursos promesos, la caiguda de patrocinadores i la insuficiència dels traspassos, a la desesperada, realitzats aquest estiu. Tots els esforços han resultat inútils fins i tot havent enganyat a Messi, prometent-li una renovació impossible, i desfent-se de Griezmann.

No hi haurà beneficis, mínims, sense aquests focs d’artifici fabricats contra les pèrdues de la temporada tancada per provisions i deterioracions (283 milions) i per la venda del 49% de Barça Studios, parcialment la fórmula Barça Corporate proposada per Josep Maria Bartomeu com a contramesura a la crisi pandèmica. S’avalua en 50 milions l’ingrés net d’aquesta operació que servirà, junt amb els 25 milions de la reversió-parany comptable, fet  amb nocturnitat i traïdoria per  Reverter, de Griezmann i Trincao per a evitar pèrdues de quasi 70 milions.

El contraatac de Josep Maria Bartomeu no es centra en les pèrdues formulades per Laporta com una arma llancívola contra la seva junta directiva, que va deixar el club el 27 d’octubre de 2020. Bartomeu comença deixant molt clar que, d’acord amb les normes comptables i mercantils, només pot haver-hi un únic resultat de l’exercici 2020-21, no dos com pretén Laporta, i que l’única junta responsable d’aquests resultats és qui els formula i presenta per a la seva aprovació davant l’assemblea.

Vol dir amb això que la seva junta, la de Bartomeu, no pot carregar amb aquests resultats ni total ni parcialment sota cap punt de vista, d’acord amb la normativa de societats. De fet, existeix jurisprudència assentada per un cas del mateix FC Barcelona quan Joan Laporta, en 2003, va posar en pràctica una solució idèntica amb un fatal desenllaç per als seus interessos. 

No hi ha molts dubtes, com la sentència del Tribunal Suprem que la sosté, sobre un fet fonamental: la junta directiva actual, entrant el 17 de març de 2021, és la que ha decidit realitzar i carregar les pèrdues amb 283 milions de provisions i de deterioraments.

Clar que tot és possible quan el club està en mans, també, d’un vicepresident econòmic com Eduard Romeu, que presumeix d’haver-se carregat’ a Messi, d’afirmar que no està disposat a fer front a la mala situació del club i que per això les vol deixar enrere en la temporada 2020-21 encara que sigui seva i d’assegurar que el Barça té en risc 400 milions en litigis. No hi ha cap font, ni interna ni externa del club, ni ell mateix ha sabut explicar-lo d’on surt aquesta xifra. Li passa que, com a avalador principal, que no legítim, sua cada dia que passa perquè el més probable és que aquest aval l’acabi perdent més d’hora que tard.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides