La tupinada de la residència d’estudiants del Paral·lel posa en entredit Janet Sanz

El projecte va ser aprovat a finals de juliol per la comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona, tot i que hi manquen nombrosos informes tècnics

janet sanz barcelona
janet sanz barcelona

El projecte de construcció d’una enorme residència d’estudiants a l’avinguda del Paral·lel, amb capacitat per a 468 places, està farcit d’irregularitats. El pla especial integral de millora urbana (PEIMU) que permet la seva edificació va ser aprovat inicialment per la comissió de govern de l’Ajuntament el 22 de juliol passat i es va posar a informació pública durant el mes d’agost, fet que ha estat denunciat per veïns del Poble-sec, que acusen la tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, d’“opacitat deliberada”.

Aquesta residència d’estudiants, que promou el grup madrileny Temprano, participat pel fons d’inversió canadenc Brookfield, xoca frontalment amb el pla especial urbanístic per a la regulació dels establiments d’allotjaments turístics (PEUAT), que prohibeix explícitament la construcció d’aquest tipus de negocis al barri del Poble-sec. L’Ajuntament justifica l’aprovació d’aquest projecte en virtut d’un conveni urbanístic que va ser aprovat el 31 de juliol de l’any passat, quan el PEUAT estava en vigor.

Però l’expedient presentat pel grup Temprano té nombroses anomalies i mancances, segons la documentació que ha pogut analitzar EL TRIANGLE, fet que reforça la sospita dels veïns que es tracta d’una impresentable tupinada urbanística. En efecte, segons recull el mateix informe tecnicojurídic presentat a la comissió de govern, hi manca la següent documentació:

-Informe de conformitat amb el projecte del consell de districte de Sants-Montjuïc

-Informe de l’Autoritat Metropolitana del Transport

-Informe de la direcció dels Serveis de Mobilitat de l’Ajuntament

-Informe de Barcelona Cicle de l’Aigua

-Informe de la direcció de Patrimoni de l’Ajuntament

-Informe de la direcció de Serveis de Llicències

-Informe de la comissió d’Arquitectura

-Informe del Servei d’Arqueologia

-Informe de la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat

-Informe del departament de Cultura de la Generalitat

-Informe de la direcció general d’Infraestructures

-Informe de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)

Com pot haver aprovat la comissió de govern de l’Ajuntament un pla urbanístic que presenta tantes llacunes? A més, el solar on es preveu construir la residència d’estudiants té unes característiques molt especials (està ubicat al davant de les antigues Drassanes medievals, al costat hi ha el túnel del metro, per sota hi ha una galeria de serveis de l’Ajuntament, se suposa que el subsòl està molt contaminat…) que requereixen estudis molt seriosos i acurats abans de fer-hi res.

El més preocupant i escandalós és que, un cop aprovat inicialment el PEIMU, la comissió de govern ha decidit que el projecte s’aprovarà definitivament, com a màxim, dos mesos després que s’acabi el període d’informació pública o bé per silenci administratiu positiu. I tots aquests informes que manquen en l’expedient del grup Temprano, quan es pensen encarregar i realitzar?

Habitacles de només 7 metres quadrats

El concepte “residència d’estudiants” sona bé, en principi. Però aquest tipus d’edificis s’han convertit, en els últims temps, en l’objectiu dels taurons immobiliaris més agressius, com el grup Temprano i el seu soci Brookfield. I és que la rendibilitat que donen les residències d’estudiants als inversors especulatius és la més alta del mercat (5%), molt més que els hotels (4%) o els habitatges (3,25%).

El secret del negoci és que als estudiants se’ls pot entaforar en minihabitacles –són joves, ja se sap– pels quals paguen uns preus, comparativament, exorbitants, que deixen un gran marge de benefici. El projecte de l’avinguda Paral·lel tindrà una capacitat de 468 places, de les quals només 68 seran concertades. Segons s’especifica, les habitacions seran de dues tipologies: les individuals, de 7 metres quadrats, i les dobles, de 12 metres quadrats, amb els banys a part. A Barcelona, el preu que paga un estudiant en una residència està al voltant dels 600 euros mensuals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides