El Tribunal de Comptes reclama quasi 10 milions d’euros per l’1-O i la promoció del procés

Els 41 exalts càrrecs de la Generalitat implicats hauran de comparèixer el 29 de juny després que el tribunal hagi rebutjat la paralització del cas

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva

L'exvicepresident Oriol Junqueras amb l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Raül Romeva

El Tribunal de Comptes ha rebutjat la paralització de l’expedient sobre la responsabilitat comptable per la promoció exterior del procés independentista entre el 2011 i el 2017. Les defenses dels 41 implicats -entre els quals es troben Artur Mas, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Andreu Mas-Colell– van presentar un recurs per aturar el cas i suspendre la compareixença a la seu del tribunal prevista pel 29 de juny, tot i que finalment ha estat denegat.

Les defenses van al·legar indefensió argumentant que no han tingut temps suficient per estudiar l’expedient sobre la gestió del Diplocat i de les diverses conselleries, sobretot perquè alguns dels investigats han estat a la presó fins a la concessió dels indults. El Tribunal, però, ha respost que els terminis són els habituals i ha mantingut la compareixença dels implicats pel dimarts vinent, coincidint amb la primera reunió entre el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

L’expedient sobre les accions exteriors relacionades amb el procés independentista consta de 6.000 carpetes i de dos informes. El primer anàlisi, de la instructora delegada Esperanza García, apunta que es van emprar 5,4 milions d’euros per promocionar internacionalment el projecte independentista, mentre que un altre informe reclama 4,8 milions d’euros als exresponsables de la Generalitat per l’organització i el desenvolupament del referèndum de l’1-O.

Una suma total de quasi 10 milions d’euros que podria ser menor després de la compareixença dels investigats o de la seva defensa, a partir de la qual es fixarà la responsabilitat de cada implicat. D’aquesta manera, després del pròxim 29 de juny, la delegada instructora del cas notificarà a cadascun dels implicats la quantitat que se’ls exigeix, amb l’advertència que en cas de no pagar es procedirà a l’embargament dels seus béns.

(Visited 205 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari