El trasllat dels residus de Vacamorta posa en guàrdia tres ajuntaments

Peralada, Cruïlles i Corçà, destins idonis segons un informe de la Generalitat, no volen rebre els 2,7 milions de tones de l'abocador il·legal

Vacamorta
Vacamorta

Els governs municipals de Peralada, Cruïlles i Corçà s’oposen a la possibilitat que aquests municipis rebin els 2,7 milions de tones de residus procedents de l’abocador il·legal de Vacamorta, després que àrees dels respectius termes municipals hagin aparegut com a emplaçaments “idonis” en un informe d’alternatives encarregat per la Generalitat de Catalunya.

En declaracions recollides pel Diari de Girona, l’alcalde de Peralada, Pere Torrent, manifesta una oposició “total” a la recepció dels residus en el municipi, i lamenta que s’hagin assabentat per la premsa que aquesta localitat era un dels emplaçaments possibles. L’informe sobre ubicacions alternatives de l’abocador de Vacamorta proposa com una de les tres millors opcions el trasllat dels residus a un nou abocador ubicat a una vella exploració minera de Peralada.

Les altres dues possibilitats que l’informe considera “idònies” són sengles argileres situades a les localitats de Cruïlles i Corçà, a tocar de Vacamorta. L’alcalde de Cruïlles, Daniel Encinas, troba que “no té cap sentit” l’opció del seu municipi adduint que consistiria a traslladar els residus “a 25 metres” de l’abocador il·legal.

A més, Encinas s’ensuma que es tracta d’un intent per “no complir la sentència” que obliga la Generalitat a buidar i restaurar el paratge de Vacamorta, per la qual cosa assegura que comunicarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les novetats perquè actuï “com a responsable de l’execució de la sentència”, recull també al Diari de Girona.

Pel que fa a Corçà, l’alcalde Raül Yruela, que també sospita que hi ha una voluntat d’evitar el compliment de la sentència, ha expressat preocupació davant la possibilitat d’haver d’acollir els residus de Vacamorta, ja que el paratge que afecta el seu municipi, de 10 hectàrees d’extensió i en part situat a Cruïlles, es troba en zones humides “catalogades”.

(Visited 124 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari