El fiscal Zaragoza rebutja la reforma del delicte de sedició

Advoca per reforçar les conseqüències penals de casos com el dels dirigents del procés

El fiscal del Suprem Javier Zaragoza
El fiscal del Suprem Javier Zaragoza

Javier Zaragoza, un dels fiscals del Tribunal Suprem que van intervenir en el principal judici sobre l’1-O, ha expressat el seu rebuig contra la reforma del delicte de sedició que prepara el govern espanyol, que rebaixarà el càstig penal als condemnats i facilitaria l’excarceració dels dirigents del procés presos.

En una xerrada sobre la defensa de l’Estat de dret organitzada per l’eurodiputada d’UPyD Maite Pagazaurtundúa, de fet, Zaragoza ha defensat un plantejament oposat al de l’executiu de Pedro Sánchez: troba que s’haurien de tornar a tipificar penalment l’organització de referèndums il·legals i conductes com la desobediència reiterada al Tribunal Constitucional.

El fiscal del Suprem, que advoca per aquestes mesures per protegir més eficaçment la legalitat democràtica, ha descrit els fets del procés corresponents als mesos de l’octubre i el novembre del 2017 com “un cop d’Estat des del poder”, i ha considerat “legítima” l’actuació de la justícia espanyola, a més de rebutjar que s’hagi criminalitzat la discrepància política. Així mateix, ha manifestat que “no pot ser que un Estat es converteixi en un refugi d’impunitat per a aquells que pretenguin alterar la integritat territorial”.

D’altra banda, ha considerat que els fets de la tardor del 2017 a Catalunya són punibles arreu de la Unió Europea, però que “el sistema un cop més ens ha fallat” amb relació als problemes que ha trobat la justícia espanyola per a l’extradició de l’expresident català Carles Puigdemont, entre els quals s’ha referit a la disparitat de criteris a l’hora d’examinar una euroordre com “un obstacle”.

Així doncs, Zaragoza manté el seu criteri després que s’hagi confirmat que el govern d’Espanya treballa en una reforma per rebaixar el delicte de sedició. Mesos enrere, ja s’havia manifestat contrari a reformular els delictes de rebel·lió i malversació, i s’havia mostrat partidari de “garantir una eficaç protecció del marc constitucional” incorporant-ne d’altres.

(Visited 115 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari