Els discapacitats denuncien discriminació a l’hora d’accedir a les platges de Barcelona

Només hi ha tres punts a tota la ciutat on poden gaudir d'un bany de 20 minuts que han de demanar amb cita prèvia
Platja adaptada per a discapacitats

Si anar a la platja en la desescalada de la pandèmia és una missió impossible per les aglomeracions de gent o distàncies de seguretat, fer-ho quan ets un discapacitat és un malson al qual es veuen abocats milers de persones a Barcelona. Per anar a la platja, segons planteja l'ajuntament de la ciutat, és necessari tenir cita prèvia i anar-hi acompanyat d'un assistent i això només et garanteix un bany de vint minuts. La presidenta de Dones no Estàndards, Carme Riu, afirma que "la platja s'obre al juny per a tots els banyistes però la nostra platja, l'adaptada, ha començat el primer cap de setmana de juliol, en tres punts a tot Barcelona i només tres dies a la setmana, d'11 h a 19 h, això sí, sempre amb cita prèvia".

Aquesta normativa restrictiva forma part de la nova normalitat que ha implantat l'empresa Eulen, qui té la contracta del servei del bany assistit, "té la contracta per dos anys", explica Riu, "i tot i que hem advertit l'ajuntament que no estava funcionant correctament, el consistori s'escuda en què són les normes de l'empresa". Carme Riu, que també és coordinadora de la Comissió de Platges per a Discapacitats, denuncia passivitat municipal respecte al tema.

Preguntat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, que té sota la seva responsabilitat les platges de Barcelona, remet a una nota de premsa en què es presenta com a novetat d'enguany "les normatives decretades per la situació sanitària amb l'objectiu de garantir la seguretat sanitària dels banyistes i el personal tècnic i voluntaris de suport".

La nota de l'ajuntament afegeix que "la mesura més important és respectar la distància d'1,5 metres entre les persones; per tant, el servei de suport al bany adreçat a aquelles persones amb mobilitat reduïda que no poden accedir a l'aigua de manera autònoma, es prestarà sota la supervisió del personal tècnic habitual i amb el suport d'un servei d'assistència personal de reforç per aquest any, amb un aforament limitat de l'àrea a 15 persones".

L'assistència a les platges es farà amb cita prèvia a través d'un gestor online de reserves a la web de l'ajuntament, una mesura discriminatòria segons Carme Riu en afirmar que "volem poder banyar-nos quan i com vulguem, no 20 minuts amb una cita prèvia. Això vol dir tres persones alhora, és a dir unes 20 persones al dia. És totalment discriminatori".

Riu avança que aquest dissabte, 11 de juliol, es farà una concentració de persones amb discapacitat a la platja per posar en relleu la seva situació i forçar a l'ajuntament a prendre mesures que obliguin a l'empresa Eulen a modificar aquesta normativa que considera restrictiva.

A tall d'exemple, els assistents de bany, treballadors d'Eulen, es vesteixen amb equips de protecció per tal d'ajudar a les persones durant el bany, un fet que ha provocat l'enuig dels banyistes amb discapacitat que denuncien que "es posen les bates de protecció per poder ficar-nos a l'aigua, com si nosaltres tinguéssim la covid, i a sobre ens fan venir amb un assistent personal". Riu recrimina el que qualifica de manca de compromís de l'ajuntament i exigeix pel seu col·lectiu "dignitat per poder banyar-nos i gaudir de la platja com qualsevol altre ciutadà".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides