Torra reclama la dimissió de Morenés

La delegació de la Generalitat escenifica indignació per un discurs de l'ambaixador espanyol als EUA
quim torra washington
quim torra washington

El president de la Generalitat, Quim Torra, i els altres membres de la delegació de la Generalitat desplaçada als Estats Units han abandonat la recepció d’obertura del SmithSonian Folklife Festival pel discurs pronunciat per l’ambaixador espanyol a Washington, l’exministre de Defensa Pedro Morenés.

Després d’una intervenció de Torra amb referències a “una implacable persecució política, lingüística i cultural durant els darrers segles” i a “un estat d’emergència” en l’actualitat, Morenés ha negat que a Espanya hi hagi presos polítics.

“L’ambaixador d’Espanya als EUA ha fet un discurs absolutament intolerable i ofensiu cap al país i la institució que represento a la recepció de l’Smithsonian Folk Festival. No penso tolerar cap insult al nostre país i als catalans”, ha escrit Torra a Twitter. També ha demanat la dimissió de Morenés, el qual està pendent de ser rellevat del càrrec pel govern de Pedro Sánchez en qualsevol cas.

El president de la Generalitat, a més, ha interpel·lat Sánchez, a qui ha demanat que aclareixi si comparteix el discurs de l’ambaixador i exministre del PP. Segons Torra, “falseja la història” del que passa a Catalunya.

Per a la consellera de Cultura, Laura Borràs, la intervenció de Morenés “ha estat inacceptable, titllant-lo de mentider i dient que feia propaganda“. L’exdelegat de la Generalitat als EUA, Andrew Davis, ha descrit el discurs de Morenés com el “més provocatiu i maliciós” que s’ha trobat mai.

L’acte que ha abandonat Torra per escenificar indignació amb Morenés no és el darrer on es preveu que coincideixin. S’espera que tots dos intervinguin en la inauguració oberta al públic del festival.

Segons publica La Vanguardia, els integrants de la delegació catalana no van poder tornar a accedir al recinte després de la seva acció de protesta. Un agent de seguretat els va explicar que “quan has creat aldarulls no pots tornar a entrar”. Els membres de la delegació van respondre que ells no eren culpables de cap incident, però van haver de marxar cap a l’hotel.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari