Qui és el català amb més poder a Madrid?

girona fc puigdemont
girona fc puigdemont

El català que toca més poder en aquests moments a la capital de l’Estat espanyol és l’advocat José Luis Ayllón, que acaba de ser nomenat cap de gabinet de Mariano Rajoy, en substitució del també català Jorge Moragas, que ha marxat a Nova York per ser el nou ambaixador d’Espanya davant les Nacions Unides. Nascut a Barcelona i culé reconegut, José Luis Ayllón, que té 47 anys, va ser el president de la branca catalana de Nuevas Generaciones i ha fet tota la seva trajectòria política a l’ombra del PP. Fins ara, era el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts i se’l considera una persona de la màxima confiança de la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Al segle XIX, els catalans van arribar a pintar molt en la cúpula del govern central a Madrid. El reusenc Joan Prim va ser president del consell de ministres, abans de ser assassinat l’any 1870, i Francesc Pi i Margall va ser el president de l’efímera I República. Des d’aleshores, cap català ha ostentat la presidència del govern espanyol i el càrrec màxim que ha assolit ha estat el de vicepresident del govern amb Narcís Serra (1991-95).

Els últims presidents espanyols, però, sempre han volgut tenir un català a la Moncloa: Narcís Serra (amb Felipe González), Josep Piqué (amb José María Aznar), Miquel Iceta (amb José Luis Rodríguez Zapatero), Jorge Moragas i ara José Luis Ayllón (amb Mariano Rajoy). Com a cap de gabinet de Mariano Rajoy, el sorayo José Luis Ayllón serà el responsable, entre altres tasques, de marcar i filtrar l’agenda del president. Tot i que va néixer a Barcelona, des de l’any 2001 té fixada la seva residència a Madrid.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari