Quin escàndol afecta el Comú d’Andorra la Vella?

Título de la imagen
Título de la imagen

El sector de les obres públiques és, tradicionalment, un dels focus d’activitat empresarial que més corrupteles provoquen. Això ho coneixem prou bé a Catalunya i a Espanya, on són innombrables els marros que han protagonitzat en els últims anys les empreses constructores que reben contractes de l’administració.

Ara, aquesta plaga també ha infectat el Principat d’Andorra i, en concret, la capital del país pirinenc, Andorra la Vella.Des que el partit Demòcrates per Andorra (DA) va guanyar les eleccions comunals (municipals) del 2015, l’empresa Treballs Públics Comesa està sent l’adjudicatària de nombroses obres que encarrega el govern presidit per Conxita Marsol (a la foto).

La particularitat és que Treballs Públics Comesa està vinculada familiarment al responsable del departament d’Urbanisme i Aparcaments, Josep Antoni Cortés. Aquesta relació de parentiu, que no està prohibida per la legislació andorrana, causa gran indignació en la resta d’empreses constructores del Principat que hi veuen indicis de favoritisme i desviació de poder.

En els últims dos anys, Treballs Públics Comesa ha rebut nombroses adjudicacions del Comú (Ajuntament) d’Andorra la Vella. Algunes, a dit, però d’altres –obligat pel seu import- a través de concursos públics, on aquesta empresa sempre presenta unes ofertes molt baixes. El secret és que el preu de l’adjudicació s’acaba incrementant al final a causa de “reformes imprevistes” que cal fer al projecte aprovat, un truc que durant anys també s’ha aplicat a Catalunya als concursos d’obres públiques i que amagava pràctiques corruptes.

És el cas, per exemple, d’una de les últimes adjudicacions rebudes per Treballs Públics Comesa a Andorra la Vella: l’obra li va ser encarregada per 237.449,89 euros, però la factura final es va incrementar en 46.286,31 euros més (el 19,49%). El límit vigent al Comú en el qual es pot fer un reformat, sense haver de fer un nou procés d’adjudicació, és precisament del 20%.

Segons informa el diari digital Altaveu, aquest descarat tracte de favor que rep l’empresa del germà del conseller d’Urbanisme de la capital del Principat ha esdevingut un veritable escàndol en el sector de la construcció que, això sí, protesta en veu baixa per por a patir represàlies. La cònsol (alcaldessa) Conxita Marsol té una patata calenta amb el cas de Treballs Públics Comesa que amenaça la seva ambiciosa cursa política.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides