Sixte Cambra, lliure després de l’escorcoll de l’Autoritat Portuària

La Guàrdia Civil ha detingut Antoni Vives i Francesc Sànchez en una operació contra el 3%
sixte cambra
sixte cambra

Agents de la Guàrdia Civil han detingut aquest dijous al matí el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, en una operació contra la trama del 3% que també s’ha dirigit contra destacades figures de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i diversos empresaris, en el marc de la qual s’han efectuat més d’una vintena d’escorcolls a domicilis i oficines corporatives de Barcelona i una desena de localitats més. 

Es tracta de la continuació de l’operació endegada l’octubre del 2015 durant la qual es va escorcollar el despatx del tresorer convergent Andreu Viloca a la recerca d’evidències del finançament il·legal del partit antecessor del PDEcat. També han estat detinguts Antoni Vives, extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona amb Xavier Trias, i Francesc Sànchez, exresponsable de règim intern i comunicació de CDC, home clau en la refundació del partit i molt proper a Artur Mas. Cambra, amic íntim de Mas, ha quedat en llibertat un cop s’ha acabat l’escorcoll de l’Autoritat Portuària. El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, també ha quedat en llibertat després de l’escorcoll de casa seva. Va ser gerent de l’Ajuntament de Barcelona durant l’etapa de Trias.

Pel que fa a la resta d’escorcolls, agents de la Guàrdia Civil han entrat a les instal·lacions de Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA, de l’Ajuntament de Barcelona) i d’Infraestructures.cat (de la Generalitat), assenyalades pels investigadors perquè, suposadament, van adjudicar contractes públics a canvi de comissions pagades en forma de donacions a les fundacions de Convergència. Entre les societats escorcollades com a adjudicatàries sospitoses hi ha Copisa, Comsa, Oproler, Grup Soler, Rogasa, Rubau Tarrés i Pasquina.

Entre els 18 arrestats que ha totalitzat l’anomenada Operació Pika, alguns dels quals han quedat en llibertat, hi ha, novament, l’extresorer de CDC Andreu Viloca, l’exdirector general d’Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell i el representant de l’empresa Oproler Josep Manel Bassols (que va ser cap de campanya del president Carles Puigdemont en les eleccions municipals del 2011). També han estat detinguts José Miarnau, el conseller delegat de Comsa, i Ángel Sánchez, director general de BIMSA des dels temps de Jordi Hereu com a alcalde.

Projectes sota sospita
Les actuacions d’aquest dijous mostren que la investigació sobre el 3% empaita el rastre de la trama no només en les adjudicacions de la Generalitat mitjançant Infraestructures.cat (antiga GISA), sinó també en gairebé una vintena d’obres licitades per organismes públics de Barcelona durant els anys de Trias com a alcalde, l’única etapa de govern convergent a la capital catalana. Entre aquestes, destaca la construcció del port de luxe Marina Port Vell, rere la qual hi havia directius de la petroliera russa Lukoil, i, sobretot, les obres del túnel de les Glòries, xifrades en 170 milions d’euros i concedides a una UTE formada per Comsa, Copisa i Rogasa, empreses esquitxades pels casos Pujol i 3%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides