Referèndum sí, però de forma pactada

Divisió a la cimera sobiranista perquè no tots els participants volen una consulta a qualsevol preu
Pacte pel Dret a Decidir
Pacte pel Dret a Decidir

Aquesta tarda s’ha enterrat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per donar pas al Pacte Nacional pel Referèndum. Una plataforma que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha definit com “un espai que neix amb una gran transversalitat i pluralitat però amb un comú denominador, la de la voluntat de celebrar un referèndum sobre quin ha de ser el vincle amb l’Estat espanyol i de forma pactada”.

Que el referèndum sobre la independència de Catalunya sigui pactat amb el Govern central, també ha estat un dels arguments de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la sortida de la reunió, qui ha afirmat que “la qüestió és com ens plantegem aquest referèndum, s’ha de fer amb garanties, amb un acord amb l’Estat i amb el suport internacional”.

Colau ha llençat un cubell d’aigua freda al govern de la Generalitat, quan ha dit que “si volem que sigui un referèndum amb garanties és millor no posar-nos dates”, contradient les aspiracions del Govern que ja ha anunciat que el referèndum es farà “sí o sí” al setembre del 2017, com a molt tard. L’alcaldessa de Barcelona ha insistit que” aquest espai (la reunió d’avui) no és per a la independència, és per a la celebració del referèndum, l’element central que ens uneix és la defensa de la democràcia”.

Ha estat el vicepresident del Govern de la Generalitat, el republicà Oriol Junqueras, qui ha contradit a l’alcaldessa Colau, ja que quan li han preguntat en si confiava en un referèndum pactat amb l’Estat, ha contestat que “l’experiència ens ensenya que no, en tot cas respectem que hi hagi gent que tingui esperances en aquest sentit, els acompanyem en aquesta reflexió”. Junqueras ha reblat que “tenim un compromís i un mandat molt clar, i el que farem és complir-lo”.

Per la seva banda, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, s’ha mostrat convençuda que “arribarà el moment segur en el qual el referèndum tingui data”.

De la reunió d’avui n’ha sortit la creació d’un comitè executiu del referèndum que estarà presidit per l’exdirigent del PSC, Joan Ignasi Elena. En aquest òrgan també hi seran l’exalcaldessa socialista de Badalona, Maite Arqué, l’exregidora del PSC a Barcelona, Itziar González, els exdiputats d’ICV, Francesc Pané i Jaume Bosch, l’exconsellera de CDC, Carme Laura Gil, l’exdiputada d’ERC, Carme Porta i el director de les revistes Catalan International View i ONGC, Francesc Dalmases.

En la compareixença posterior a la reunió d’aquesta tarda en la qual no ha acceptat preguntes, el president Puigdemont, també ha anunciat l’inici d’una campanya per presentar el referèndum a Catalunya i a la resta d’Espanya, però també en l’àmbit internacional.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari