Cas Pedro Álvarez: 24 anys d’impunitat

L'assassinat d'aquest jove de la Verneda mereix, finalment, l'atenció de l'Ajuntament de Barcelona
Título de la imagen
Título de la imagen

Els fets van passar al barri de la Torrassa de l’Hospitalet, però la víctima mortal va ser un jove barceloní de la Verneda. Només tenia 20 anys. La nit del 15 de desembre del 1992, Pedro Álvarez va acompanyar la Yolanda, la seva xicota, fins al domicili dels seus pares, a l’avinguda Catalunya de l’Hospitalet. Ja l’havia deixada quan un cotxe Opel Vectra de color blanc, que circulava a tota velocitat, va estar a punt d’atropellar la noia. Aquest incident va derivar en una discussió pujada de to entre la Yolanda i el conductor del vehicle.

En sentir la bronca, el Pedro va fer mitja volta i va córrer en defensa de la seva xicota. En un moment de la picabaralla, el conductor va treure una pistola del cotxe i va engegar tres trets a sang freda contra el noi de la Verneda. Una de les bales li va impactar el cap i el va deixar mort a l’acte.

Poques hores després d’aquest homicidi, era posat a disposició judicial un membre de la brigada de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional, José Manuel S.F. –molt conegut a l’Hospitalet pel seu caràcter busca-raons– com a sospitós de ser-ne l’autor. Tot quadrava: el seu vehicle habitual era un Opel Vectra de color blanc, la Yolanda recordava dos números de la matrícula que coincidien amb els d’aquest cotxe, la fesomia de l’homicida corresponia amb la del policia, la munició també l’inculpava, i José Manuel S.F. no va poder presentar cap coartada exculpatòria

Increïblement, la jutgessa encarregada del cas, María José Magaldi, el va deixar en llibertat sense càrrecs. A parer seu, “per manca de proves concloents”. L’any 2000, l’Audiència Provincial va arxivar el sumari.

Des d’aquell tràgic 15 de desembre del 1992, el Pedro i la Carmen, els pares del noi, no han deixat de reclamar justícia. Durant anys han hagut de batallar amb la incomprensió dels nombrosos representants polítics amb els quals s’han reunit, que se’n rentaven les mans amb l’excusa que no podien immiscir-se en la tasca dels òrgans judicials. Les últimes diligències sobre aquest cas daten de l’any 1997 i, per tant, l’any vinent prescriurà si no hi ha cap novetat. L’homicidi de Pedro Álvarez quedarà així enterrat en l’oblit oficial i constituirà un cas únic a Catalunya.

Aquest pròxim dijous, com cada 15 de desembre, els familiars i la plataforma que els dóna suport tornen a sortir als carrers de Barcelona i de l’Hospitalet per exigir que l’assassí de Pedro Álvarez sigui detingut i jutjat. Ara ja no clamen en el desert ni han de fer front a les amenaces telefòniques que els comminaven a abandonar la protesta. Des de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona, el cas d’aquest noi de la Verneda mort fa 24 anys s’ha convertit en una prioritat del nou equip de govern.

Els pares han estat rebuts amb tots els honors a la Casa Gran i l’últim ple municipal va aprovar una moció on s’exigeix la reobertura de la investigació judicial i la intervenció del síndic de greuges per analitzar les incongruències i disfuncions que van acabar amb l’arxivament del cas l’any 2000.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el consistori de l’Hospitalet –com ja ho havia fet amb anterioritat– en el plenari del passat mes de novembre. La revisió del cas Pedro Álvarez sembla, finalment, a tocar. L’únic problema és que el rellotge corre en contra i que cal convèncer l’administració de justícia que la impunitat és inacceptable en democràcia.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari