Els e-mails comprometedors de la ‘princesa d’Andorra’

Meritxell Mateu feia de 'lobbista' remunerada per compte de la BPA i d'Allianz
meritxell mateu
meritxell mateu

Meritxell Mateu no és una consellera general (diputada) qualsevol. La política d’Ordino és un personatge cabdal del sistema de poder andorrà. Entre els múltiples càrrecs públics que ha ocupat, ha estat ambaixadora a França, a la Unesco, davant la Unió Europea, ministra d’Habitatge, ministra d’Afers Exteriors i, actualment, és representant de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa, a més de presidenta de la comissió de Finances i Pressupost del Consell General d’Andorra (Parlament). La princesa és, per tant, un pes pesant de la vida política al Coprincipat.

Però a la princesa l’han enxampat en bragues. Un informe de la policia andorrana aportat al sumari del cas Landstreet, una de les branques derivades de la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA), ha posat entre l’espasa i la paret la consellera general Meritxell Mateu. Segons les investigacions policials, aquesta política –que forma part de la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA), que dóna suport al cap de govern, Toni Martí– va cobrar entre els anys 2012 i 2014 un total de 48.000 euros a través de vuit transferències de 6.000 euros fetes des de la societat Landstreet International Inc., radicada a Panamà. Aquesta societat offshore, controlada per l’exconseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, es nodria de les aportacions que hi feia el banc i, a la vegada, servia per pagar sobresous, favors i compromisos externs. Operava, en realitat, com la caixa B del banc dels germans Higini i Ramon Cierco.

En un país amb la fiscalitat tan laxa com Andorra, el problema no és que Meritxell Mateu hagi cobrat 48.000 euros (el pacte era de 2.000 euros/mes) de la caixa B de la BPA des de Panamà. Les crítiques li plouen per altres raons. En primer lloc, perquè els consellers generals d’Andorra estan sotmesos al règim de dedicació completa i la diputada no va comunicar, com era la seva obligació, que feia de lobbista remunerada per compte del banc dels germans Cierco. Però és que, a més, en esclatar l’escàndol de la BPA, l’any 2015, Meritxell Mateu es va convertir en el flagell implacable dels antics gestors de l’entitat, que l’havien tinguda a sou durant dos anys!

Publiquem alguns e-mails (veure al final d’aquesta notícia) que demostren la doble vida de la princesa d’Andorra, on queda demostrat, de manera fefaent, que s’aprofitava de la seva condició de consellera general per fer tràfic d’influències a favor de la BPA i del projecte que impulsava conjuntament amb la multinacional alemanya Allianz. Sense cap mena de pudor, la consellera general explica en aquests correus algunes de les gestions que ha fet amb el govern de Toni Martí per intentar que s’aprovés un règim especial pels estrangers que volguessin cotitzar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

Meritxell Mateu, que és una política molt viatjada i que coneix molt bé les institucions comunitàries de Brussel·les, sap perfectament que a la Unió Europea el tràfic d’influències està severament regulat i perseguit. Els lobbistes s’han d’identificar en un registre d’interessos i fer públiques les seves gestions. Però mai no s’havia vist que una diputada (consellera general) es dediqui i cobri ella mateixa per fer de lobbista!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides