Els indis semínoles, al rescat de Catalunya

La tribu indígena de Florida és la propietària de la cadena internacional Hard Rock Cafe, que ha anunciat una inversió de 2.500 milions euros al Camp de Tarragona per construir un casino i dos hotels al costat de Port Aventura
osceola seminola
osceola seminola

Els indis semínoles de Florida es vanten de ser l’única tribu que mai no ha signat un tractat de pau amb els Estats Units. Són una petita comunitat, formada per uns 3.500 descendents dels antics nadius que habitaven aquesta península, i estan organitzats en sis reserves: Big Cypress, Brighton, Hollywood, Tampa, Fort Pierce i Immokalee. No només han aconseguit sobreviure a la colonització i a l’abassegadora pressió “blanca”. Els semínoles han desenvolupat un agut sentit pels negocis que els ha permès construir un imperi econòmic, molt potent i diversificat, que els garanteix la seva independència i la preservació dels seus trets ètnics i culturals, a la vegada que els genera els recursos necessaris per garantir la qualitat de vida i el benestar de la comunitat.

Durant el segle XIX, els semínoles -també coneguts amb el nom de “cimarrons”- van protagonitzar tres guerres contra les tropes nord-americanes per la defensa del seu territori i van infligir algunes sonades derrotes al poderós exèrcit enemic. A més, van acollir amb els braços oberts els esclaus d’origen africà que fugien de les plantacions i els van integrar en la seva comunitat, on es va consolidar un grup de “semínoles negres” que encara perdura avui. Alguns dels herois de la resistència contra els Estats Units van ser els cabdills Osceola, Jumper, Alligator, Wild Cat…, que gaudeixen d’una gran veneració pels seus descendents.

Els semínoles de Florida tenen la seva llengua autòctona -el miccosukee-, que han aconseguit preservar, i s’autogovernen a través d’un consell representatiu que, des de l’any 2001, presideix Mitchell Cypress. També tenen la seva pròpia administració de justícia, el seu sistema escolar i un mitja de comunicació, el Seminole Tribune. El caràcter rebel i indòmit d’aquesta petita comunitat és llegendari i, per exemple, els seus representants van visitar Fidel Castro a L’Havana l’any 1966, en plena Guerra Freda, per mostrar la seva solidaritat amb la revolució cubana.

Hamburgueses made in USA
Florida és la zona turística per excel·lència dels Estats Units. I la comunitat semínola ha sabut aprofitar aquesta allau de visitants per treure’n profit econòmic per tal de blindar la seva autosuficiència i la seva independència. D’aquesta manera, l’any 1979 van inaugurar el primer bingo, una activitat de joc que complementava els altres ingressos (artesania, producció de sucre i tabac…) que obtenien els indígenes de les sis reserves semínoles.

A l’altre cantó de l’Atlàntic, dos joves nord-americans, Isaac Tigrett i Peter Morton, havien fundat l’any 1971 el primer restaurant Hard Rock Cafe. Tenien nostàlgia de les hamburgueses made in USA i van decidir crear el seu propi establiment, que van associar a actuacions musicals en directe i a l’homenatge a les estrelles del rock amb l’exhibició dels seus instruments i objectes personals (el primer en fer una donació va ser Eric Clapton).

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 189 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari