Un estiu sense Coca-Cola

Els treballadors que han declarat la guerra a la multinacional seran els primers en arribar fins al final en un conflicte laboral a Espanya
coca cola 1 maig
coca cola 1 maig

“Demà porteu aigua fresca que farà calor, però res de marques explotadores” o “Jo abans prenia Coca-Cola Zero, ara prenc zero Coca-Cola”, són missatges pescats de les xarxes socials, de persones que donen suport al boicot promogut pels treballadors en lluita contra la direcció de l’empresa de la marca de begudes. Fa 19 mesos que es van declarar en vaga i van plantar un campament davant del centre embotellador que la multinacional té a Fuenlabrada. La Justícia els ha donat la raó, però la direcció de l’empresa no ha acatat, de moment, la darrera de les sentències emesa pel Suprem, contra la qual ja no hi ha possibilitat d’interposar recurs i de seguir allargant el procés. “No pot beure Coca-Cola ningú que se senti treballador en aquest país”, exclamava un empleat, el 20 de juny en un acte de GanemosCCOO a Madrid.

Farts de lluitar contra una de les marques que més beneficis genera i contra campanyes de publicitat que tapen qualsevol acció reivindicativa, els treballadors de Coca-Cola en lluita han aprofitat l’arribada de l’estiu per promoure el boicot a totes les marques de la multinacional. Sota les etiquetes ‘Estiu sense Coca-Cola’ i ‘Terrasses sense Coca-Cola’, esperen que la campanya arribi a tots els racons del país i que la mesura de pressió empenyi l’empresa a complir la sentència del Suprem.

Aquesta darrera crida al boicot no és més que un impuls a la campanya que els treballadors promouen des de l’any passat. Alberto Pérez, membre del comitè d’empresa de Coca-Cola en lluita a Fuenlabrada, explica a EL TRIANGLE que l’acció funciona. “És un boicot important. Ells menteixen descaradament quan emeten comunicats que diuen que tot funciona correctament, però és una normalitat aparent. Ells han de protegir els comptes de l’empresa i cada vegada diuen alguna cosa, però no ens enganyen més. La planta no està oberta”, assegura el sindicalista des del campament dels vaguistes a les portes del centre embotellador madrileny.

Els treballadors en lluita volen aprofitar l’avinentesa del canvi de dirigents polítics a molts ajuntaments després de les municipals del 24-M perquè els donin suport i col·laborin amb les mesures de pressió a la multinacional. “El boicot pretén mobilitzar la gent de les xarxes i les ciutats on volem capitalitzar el procés d’informació. Recentment hem estat amb Saragossa en Comú i ens han tractat molt bé. Aprovaran mocions a favor dels nostres drets laborals i donaran un cop de mà perquè la companyia reaccioni”, explica Pérez, qui ja ha intentat posar-se en contacte amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el mateix objectiu que a Saragossa. El sindicalista parla “d’entrar a institucions que abans estaven vetades”. “Ara se’ns obre un ventall de possibilitats de boicot espectacular. Anirem a totes les ciutats on es consumeixi aquesta marca”, afegeix.

Les xifres del boicot
La xarxa d’informadors que els vaguistes ha teixit en algunes zones d’influència els ha comunicat que actualment les ventes de Coca-Cola a la zona central de la Península han caigut entre un 8% i un 11%. Al març, aquesta baixada se situava en un 17%. “Una de les conseqüències que es pot apreciar d’aquest boicot és que la companyia ha tret un nou format amb més capacitat. Així augmenten la quantitat venuda i poden compensar la caiguda de ventes”, explica Pérez. “Una altra manera que té l’empresa de fer front al boicot és la publicitat, com menys ventes tenen més incrementen les campanyes. Ens envaeixen amb anuncis i imatges que transmeten una realitat que no és, perquè noten les baixes ventes entre el seu públic i els seus canals de distribució”, afegeix.

El tancament parcial de la planta embotelladora de Fuenlabrada, que distribuïa el 52% de la producció de Coca-Cola a tot Espanya, la més important del país i la segona més gran d’Europa, ha fet, segons expliquen des del comitè d’empresa, que la multinacional porti refrescos embassats des de la Índia. També fan constar que bona part de les begudes de la marca, que inclou Fanta, Nestea, Aquarius i AquaBona, a més de l’esmentada Coca-Cola, es produeixen a Portugal i a Bèlgica.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE’ D’AQUESTA SETMANA

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari