PwC dissenya la ‘fugida’ fiscal de multinacionals cap a Luxemburg

Ikea, Pepsi i Burberry, entre les que pactaven amb el Gran Ducat per no tributar a Espanya
ikea

Operar mitjançant holdings a Luxemburg evita a determinades multinacionals haver-se de sotmetre al règim fiscal espanyol i propicia que puguin accedir a condicions més favorables, les del Gran Ducat.

Luxemburg ofereix un sistema que permet reduir gairebé a zero la tributació, l’opció d’assolir acords ‘de disseny’ per garantir tributacions benèvoles per a les corporacions i la confidencialitat d’aquests acords.

La darrera revelació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació, publicada per El Confidencial, apunta com a beneficiaris d’una ‘fugida fiscal’ a destacades empreses multinacionals, com Pepsi, Ikea, Burberry, Amazon, British American Tobacco i McGraw-Hil.

La firma d’auditoria i consultoria PricewaterhouseCoopers, segons la mateixa informació, hauria estat clau en els acords assolits per més de 300 companyies amb el Gran Ducat entre 2002 i 2010. Tot i que cap empresa estatal figura entre els acords revelats, sí que s’hi troben multinacionals que fan negocis a l’Estat i es beneficiaven dels ‘dissenys’ financers de PricewaterhouseCoopers per reduir els ingressos sobre la base dels quals haurien de pagar impostos.

Esquemes
Un sistema fonamental per evitar impostos sobre els beneficis és ‘penjar’ filials de diversos països en una societat a Luxemburg que rep els beneficis de totes elles. El desviament dels beneficis es pot fer mitjançant l’anomenada ‘triangulació’, tot pagant el dividend des d’Espanya -exempt de retenció-. Així, aquest pagament transfronterer no s’efectua a Luxemburg i s’evita, en el cas que l’empresa matriu sigui nord-americana o britànica, l’elevada tributació als EUA i el Regne Unit sobre els dividends.

Però és més habitual operar mitjançant els interessos d’un préstec facilitat per la matriu luxemburguesa a la filial, que el torna amb interessos, que engoleixen el benefici obtingut a Espanya i no tributen a Luxemburg. A més, si els interessos es disparen per sobre del benefici sumat a Espanya, la filial entra en pèrdues i es genera un crèdit fiscal que redueix impostos futurs, per la qual cosa s’eviten pagaments futurs, indica la mateixa informació.

Royalties, patents i intangibles constitueixen altres subtils vies d’evasió fiscal, com va publicar EL TRIANGLE amb relació a Ikea.

Reacció governamental
Segons el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, l’escàndol afecta la imatge del seu país, però també assegura que els pactes entre grans empreses i Luxemburg respecten les regles internacionals i s’ajusten a la legalitat.

Jean-Claude Juncker, actual president de la Comissió Europea, fou primer ministre de Luxemburg entre el 1995 i el 2013 i ministre de Finances entre el 1989 i el 2009, etapa durant la qual es van signar els pactes destapats entre les autoritats luxemburgueses i les multinacionals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari