El ‘monstre’ de Banyoles

Quim Homs, acusat d'abusar sexualment durant anys de menors i joves immigrants

El 'monstre de Banyoles', Quim Homs
El 'monstre de Banyoles', Quim Homs

A la molt conservadora i benpensant societat de Banyoles (Pla de l’Estany) ha caigut com una bomba la detenció, el passat 10 de juny, de qui va ser president i tresorer de la Creu Roja del Pla de l’Estany, Quim Homs, acusat d’abusar sexualment durant anys de menors i joves immigrants.

El cas ha saltat a la llum gràcies a la valentia de l’Assemblea de Treballadors d’Acció Social de les Comarques Gironines (Assacs), que al març de 2011 ja va advertir les autoritats locals dels indicis existents sobre la reiterada actitud depredadora de menors i adolescents del responsable de la Creu Roja.

No obstant això, atesa la rellevància social de Quim Homs -està, per exemple, estretament relacionat amb la consellera d’Educació de la Generalitat, Irene Rigau– l’Ajuntament va passar de puntetes sobre aquesta denúncia, i la va atribuir a rumors infundats.

La investigació i la perseverança d’Assacs va aconseguir que tres dels joves immigrants que havien estat objecte d’abusos sexuals compareguessin davant els Mossos d’Esquadra i ratifiquessin el seu testimoni davant del titular del jutjat núm. 3 de Girona, que instrueix el cas.

 

Això va motivar la detenció de Quim Homs que, després de prestar declaració, va ser sorprenentment posat en llibertat pel jutge Domingo Sánchez Puerta al cap de dos dies, això sí, amb la condició que no s’acostés a menys de 300 metres dels menors i joves dels quals havia abusat. L’imputat és, a més, funcionari de la presó de Figueres, on continua percebent la seva nòmina amb normalitat.

 

Molta por
A Assacs estan perplexos davant aquesta decisió judicial i insisteixen a reclamar la presó per a l’expresident de la Creu Roja. La llista de joves i menors immigrants de Banyoles que han estat víctimes d’aquest depredador sexual és molt àmplia, però hi ha molta por a denunciar els fets. Els Mossos d’Esquadra han recollit el testimoni directe de dos joves que també van patir abusos però que no s’atreveixen a anar al jutge i a Assacs saben que hi ha diversos casos més.

Quim Homs se sent protegit per ser qui és i, en les últimes setmanes, segons Assacs, ha fet trucades telefòniques a dues de les seves víctimes per exigir-los que guardessin silenci. Gràcies a la seva condició de president i tresorer de la Creu Roja, aquest depredador s’acostava als joves de la zona amb promeses d’ajudes econòmiques per a ells i les seves famílies i possibles feines. Quan guanyava la seva confiança, a còpia de regals i diners, se’ls emportava al seu domicili particular, on els grapejava, els proposava de dutxar-se plegats i que el masturbessin. Aquests abusos també tenien lloc al seu cotxe o a les mateixes dependències de la Creu Roja al Club Nàutic de l’estany. El descarat encobriment que ha tingut Quim Homs per part de les autoritats locals i judicials ha provocat una tempesta política a l’Ajuntament de Banyoles, on l’oposició ha exigit una completa investigació de les subvencions atorgades, els últims anys, a la Creu Roja local. El desgavell comptable detectat pel departament d’Acció Social no va impedir que es renovessin els convenis amb l’entitat, a raó d’uns 30.000 euros anuals.

Davant la sospita que Quim Homs hagués pogut utilitzar aquests diners públics per a les seves activitats criminals, el ple municipal del passat 29 de juliol va acordar sol•licitar un informe complet a l’interventor. En tot aquest escàndol, tant l’alcalde de la població, Miquel Noguer (CiU), com la Creu Roja de Catalunya han actuat amb una exquisida prudència que contrasta amb la gravetat dels fets i que ratlla la complicitat dolosa.

Els predadors de nens

La trama criminal de Castelló denunciada a Fiscalia per un arrepentit

L’educador social de Castelldans

(Visited 622 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari