Els accidents de treball mortals creixen un 50% a Catalunya des del 2013, segons UGT

El sindicat demana que aquest sigui un debat "de primer ordre" després de registrar 985 morts laborals en deu anys

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical d'UGT de Catalunya en una roda de premsa (ACN)

La sinistralitat laboral va a l’alça durant l’última dècada a Catalunya, amb un 32,5% més d’accidents i 985 persones que han perdut la vida a la feina des del 2013. Els accidents mortals durant la jornada laboral s’han incrementat un 48% en aquest període, passant de 50 a 74 el 2023, segons dades que denunciades per la UGT. El sindicat ha demanat que aquest sigui un debat “de primer ordre” a les empreses i ha criticat les patronals per posar el focus sobre l’absentisme i no en les causes que el provoquen.

“Tenim un sistema preventiu que és molt deficient. En deu anys, no només no hem millorat sinó que hem empitjorat de manera substancial”, ha dit la secretària de Política Sindical d’UGT, Núria Gilgado, en una roda de premsa. En total, el 2023 van perdre la vida 120 treballadors durant la seva jornada o en desplaçaments a la feina. Aquesta dada té en compte totes les persones que van perdre la vida al llarg de l’any passat i no només les morts immediates.

Les morts immediates, que són les que es poden comparar perquè hi ha les dades estadístiques, van ser 103, un 11,9% més que l’any anterior (92). Segons la UGT, la majoria d’accidents mortals “són per qüestions bàsiques i elementals” que ja haurien d’estar superades, com les caigudes en altura. “En la majoria d’accidents mortals hi ha una empresa que no està invertint en prevenció de riscos laborals i no està posant les mesures necessàries i això en ple segle XXI hauria de ser inadmissible”, ha lamentat Gilgado.

El sindicat ha dit que cal estar especialment alerta amb els infarts o vessaments cerebrals que s’han multiplicat en tots els àmbits, especialment entre els transportistes i camioners. La UGT ha assenyalat el sector del transport com un dels que més preocupa actualment per l’increment d’accidents mortals entre els seus treballadors. De fet, del total d’accidents de treball registrats en jornada a Catalunya (74), 16 es van ser entre transportistes.

A banda dels accidents, una altra de les vares de mesura de la sinistralitat són les malalties professionals declarades. Durant l’any passant, se’n van registrar 3.190 i la gran majoria de les quals patides per dones. Les malaltes professionals declarades han crescut un 56% amb relació a l’any anterior.

Llistat d’empreses incomplidores

“Les empreses continuen incomplint la normativa un any més i aquesta és la primera qüestió en la qual cal fer incidència: no pot ser que tinguem una llei de prevenció de riscos laborals i que després no tinguem mecanismes per fer-la complir”, ha denunciat la secretària de Política Sindical d’UGT, que ha carregat contra les patronals per “obsessionar-se” a “criminalitzar els treballadors per agafar baixes”.

Una de les mesures que el sindicat creu que ajudaria a posar fi a aquesta xacra és la publicació del llistat d’empreses que incompleixen la normativa laboral de forma reiterada. “No serveix de res sancionar si una empresa paga i continua fent el mateix”, ha conclòs la sindicalista, que també ha apostat per implementar delegats territorials de prevenció i crear jutjats especialitzats en salut laboral.

(Visited 20 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari