Laporta va oferir falses garanties als socis sobre la venda de Barça Studios

En l'assemblea de 2022 va informar que Orpheus Media i Socios.com havien "atorgat penyora sobre les seves participacions de la societat en garantia del compliment de la seva obligació de pagament", però totes dues societats van negar haver compromès si més no el pagament dels 60 milions del primer termini

Joan Laporta

La frustrada, incompleta i desconcertant venda de Barça Studios entre el juliol i l’agost del 2022 amenaça de convertir-se en una d’aquestes històries per a no dormir. Especialment, quan es troben llacunes inexplicables en el procés i caps per lligar per culpa dels quals aquest delicat assumpte s’ha empantanat i s’ha convertit, en comptes d’una solució, en un problema que amenaça seriosament de provocar importants pèrdues al FC Barcelona i arruïnar aquesta temporada, en teoria la primera sota el mandat de Joan Laporta que estava previst tancar amb beneficis ordinaris.

La revisió de la venda inicial ha permès demostrar que els compradors originals del 49% -és a dir, d’un 24,5% cadascun-, Orpheus Media i Socios.com, havien aportat garanties de pagament en el moment de formalitzar-la. Almenys això és el que es va presentar als socis en l’assemblea d’octubre del 2022 amb la finalitat de sotmetre l’operació a ratificació de l’assemblea de compromissaris.

L’autorització de venda del 49%, la part minoritària de la societat, havia sigut aprovada un any abans, també en assemblea ordinària, raó per la qual el president va tenir les mans lliures per actuar amb caràcter d’emergència a l’estiu del 2022 per generar prou marge salarial per a reforçar la plantilla amb Lewandowski i companyia, si més no per a la majoria dels reforços, perquè al final aquest esforç d’implementar comptablement fins a 200 milions nets no va ser suficient i, malgrat tot, LaLiga va exigir un aval de la junta previ a l’alta de Koundé.

Precisament, va ser LaLiga la que va obligar mesos més tard a Laporta a oferir als socis els detalls de la venda, inclosa l’afirmació i la certesa d’haver tancat la venda sobre garanties de pagament. Aquesta informació és rellevant perquè, com és sabut, a l’hora de fer front al segon termini, de 30 milions cadascun (Orpheus Media i Socios.com) el juny del 2023, totes dues societats van afirmar, per contra, que per la seva part no existia cap compromís contractual ni obligació de pagament subscrit a favor del FC Barcelona.

Els termes d’acord de venda de Barça Studios van ser clarament exposats als socis en els següents termes en l’assemblea d’octubre de 2022:

“Transmissió per part de Barça Produccions SL d’una participació minoritària de Bridgeburg Invest SL, filial de Barça Produccions SL, dedicada a la gestió i desenvolupament de contingut digital relacionat amb Metavers, NFT i Utility Tokens virtuals. La venda es realitza en favor de dos inversors (24,5% del capital social a cadascun d’ells), sent aquests: Orpheus Media SL i Socios Deportes Services SL per la seva explotació en règim de control conjunt entre els tres socis”, especificant minuciosament l’operació a continuació, així com el preu, de 200 milions: “Forma de pagament: (a) 20 M€ en el moment del tancament; (b) 180 M€ a abonar en els següents trams: 60 M€ el 15 de juny del 2023; 60 M€ el 15 de juny del 2024; i 60 M€ 15 de juny del 2025. Garanties: els inversors han atorgat penyora sobre les seves participacions de la societat en garantia del compliment de la seva obligació de pagament del preu ajornat”.

Aquest redactat que, precisament, abunda en la seguretat del cobrament és l’extrem clau que tant Orpheus Media com Socios.com van negar en el seu moment de manera sorprenent, després que Laporta hagués dit davant els socis tot el contrari. Així precisava en la memòria oficial els contractes formalitzats amb totes dues societats:

“Tancament a 29 de juliol del 2022 (Socios.com). Contracte de compravenda formalitzat entre Barça Produccions SL i Socios Deportes Services SLU relatiu a un 24,5% del capital social de Bridgeburg Invest SL. Contracte de socis formalitzat entre Barça Produccions SL, Socios Deportes Services SLU i Bridgeburg Invest SL relatiu a Bridgeburg Invest SL. Contracte de part a favor de Barça Produccions SL sobre el 24,5% del capital social de Bridgeburg Invest SL adquirit per Socios Deportes Services SLU. Contracte de Serveis Compartits entre el Futbol Club Barcelona i Bridgeburg Invest SL. Contracte de Llicència de Drets de Propietat Intel·lectual entre Futbol Club Barcelona i Barça Produccions SL. Contracte de Subllicència de Drets de Propietat Intel·lectual entre Barça Produccions i Bridgeburg Invest SL”. I exactament el mateix per a Orpheus Media, amb data 12 d’agost del 2022.

No s’hauria hagut produir, per tant, en cap cas l’impagament d’aquests 60 milions del primer termini si, de veritat, aquestes eren les condicions de venda realment pactades. Complert el 15 de juny sense el pagament formalitzat, el FC Barcelona va poder i segurament degué executar de forma obligada les garanties justificadament signades en el seu moment.

En aquesta mateixa data del 12 d’agost, en canvi, Joan Laporta va emetre un comunicat informant de la revenda de bona part d’aquell paquet d’accions a dos nous actors: a un misteriós inversor (xipriota, segons algunes fonts), que va avançar 20 milions, i a Libero Football Finance, un fons especialitzat en el món del futbol, en principi obligat a pagar abans del 31 de desembre del 2023 la resta dels 40 milions pendents del segon termini.

Vençut aquest termini, Laporta va afirmar haver emprès accions legals contra Libero, la qual cosa també convida a pensar que tampoc s’havia tancat aquest acord amb garanties de pagament, en aquest cas un buit i un defecte en la gestió menys sorprenent perquè el mateix club, en la memòria econòmica, havia especificat la concessió d’un període de temps d’uns quatre mesos a Libero per a trobar els diners. Dit d’una altra manera, tampoc va estar mai del tot clar que aquest fons d’inversió alemany anés a posar els diners, sinó més aviat que intentaria trobar-los, la qual cosa també indueix a sospitar que la contramesura de la demanda no corregirà aquest deute de 40 milions amb LaLiga, que té bloquejat el marge salarial del FC Barcelona.

S’obre l’interrogant, encara que la resposta sembla estar implícita en el relat de l’impagament, sobre en qui recau ara mateix l’obligació d’abonar els 60 milions del segon termini que venç el 15 de juny pròxim, perquè se suposa que si Orpheus Media i Socios.com continuen retenint un percentatge majoritari d’aquest 49% serien ells i l’inversor X els responsables de fer-hi front.

En la pràctica, no obstant això, ningú creu que Barça Studios interessi de veritat en el mercat, ni en l’audiovisual ni en conjunt de les oportunitats obertes per les noves tecnologies digitals (Metavers, Web 3.0, etcètera), com ja s’ha demostrat de forma afegida amb el descarrilament de l’intent de capitalitzar el negoci al Nasdaq de Nova York. La companyia registrada avui en els llibres del club per un valor de 408 milions s’enfronta, per tant, a una revisió abans del 30 de juny que, molt possiblement, es traduirà en pèrdues milionàries i irrecuperables.

(Visited 124 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari