La Federació Catalana de Futbol ha caigut en la xarxa de corrupció

El jutge Joaquín Aguirre destapa els estranys vincles comercials entre aquesta entitat esportiva i el grup d’empreses que dirigeixen Toni Fusté i Roc Aguilera

Iniciatives Events

A principis del 2020, Iniciatives Events va comprar 10.650 pilotes a la companyia Espai i Difusió, una venda inusual perquè les dues empreses són dels mateixos propietaris. El preu era de 103.092 euros amb IVA inclòs. “Es correspon amb el número de factura 20EF/62 de data 12 de febrer del 2020”, diu l’informe de la Guàrdia Civil, que no fa més valoracions. El motiu d’aquesta transferència està sent investigat pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, que ha posat la lupa en la societat Iniciatives Events.

Aquesta empresa és la capçalera d’un hòlding empresarial controlat per Toni Fusté i Roc Aguilera, que en l’última dècada es van encarregar pràcticament de l’organització de tots els actes de l’independentisme de Catalunya: van treballar per a JxCat, ERC, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, el Consell de la República, Tsunami Democràtic i, especialment, per a la presidència de la Generalitat de Catalunya. El 2022, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va multar amb 360.000 euros Iniciatives Events per pràctiques irregulars en l’adjudicació dels contractes de Presidència, ja que simulaven concurrència pública quan els propietaris de la firma controlaven bona part dels pressupostos que es presentaven per emportar-se les adjudicacions públiques. L’ACCO va determinar que els contractes de Presidència de la Generalitat s’havien arreglat des de l’any 2018, quan Quim Torra va arribar a la Generalitat. La Guàrdia Civil va descobrir que aquesta pràctica també l’exercien una llarga llista d’institucions públiques, entre les quals es troben organismes com Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalans i els ajuntaments de Barcelona, Igualada i Calella.

Un dels llocs on els empresaris havien aconseguit posar en pràctica els seus ardits va ser la Federació Catalana de Futbol (FCF). El juliol del 2020, els investigadors van interceptar una conversa entre Roc Aguilera i Marcelo Fabián Cascabelo, gerent de la companyia Awan Sport Europa, amb seu a Las Rozas (Madrid). En aquesta conversa, parlen de les comandes de pilotes per a la FCF per a la temporada següent. Al setembre tanquen el negoci: “Pilotes temporada 21/22… Per tenir totes les pilotes (els 3 contenidors) a data 15 de maig a Barcelona, en quina data haurien de tenir la confirmació i documentació?”, li pregunta Aguilera. “Al gener, finals com a molt tard”, respon Cascabelo.

L’informe incorpora un document enviat per aquest últim que és una ordre de pagament d’Iniciatives Events per un import de 113.282,20 dòlars, que va ser rebutjada per discrepàncies en els documents de transport. “Es desconeix com van ser comprades les pilotes. No obstant això, s’ha de ressenyar que la FCF ha rebut en concepte de subvencions, en el període comprès entre el 2014 i el 2021, un total de 13.479.565,51 euros”, afegeix l’informe, al·ludint a les subvencions oficials per comprar material. Els investigadors hi afegeixen un document d’Excel en el qual es detallen totes les subvencions rebudes. Algunes de les ajudes provenien del Consell Català de l’Esport (CCE) i n’hi havia un parell de la Diputació de Girona, però les més elevades eren “contribucions solidàries” de la Federació Espanyola de Futbol des de l’any 2016 a 2020: en aquest període, van arribar a les arques de la catalana gairebé 8,7 milions d’euros provinents de l’espanyola, encara que tots ells eren, teòricament, per la “comercialització dels drets d’explotació de continguts audiovisuals de les competicions de futbol professional”.

Més de 8 euros cada pilota

Els tentacles d’Aguilera anaven molt més enllà. El juliol del 2020, mentre comprava les pilotes a Awan, en negociava la venda a la FCF. Per a això, utilitzava com a contacte Francesc Forcada, membre del gabinet de la presidència de la FCF. “Aquesta persona hauria cobrat d’aquesta entitat suposadament de forma irregular en el període 2011-2013, en el qual hauria fet tasques d’assessor tècnic i relacions públiques. A més, és cunyat d’Andreu Sobies Forcada, que va exercir el càrrec de president d’aquesta entitat i va ser detingut per adjudicacions irregulars de contractes”, diu l’informe de la Guàrdia Civil.

El setembre del 2020, Forcada escriu a Aguilera: “Tenim dades sobre l’arribada del contenidor? Tinc els de Wala al darrere apretant-me i els voldria dir alguna cosa”. Els investigadors especifiquen que Wala “és el nom comercial d’Unipreus, que va subscriure un acord per convertir-se en proveïdor tècnic i gestor de la botiga virtual de la FCF el 2012, sent president d’aquesta en el moment de la signatura Andreu Subies”. L’endemà, Aguilera li comunica: “Bon dia, quan tinguis un moment, fes-me un truc pel tema dels pressupostos de les pilotes. Moltes gràcies”. “Roc, perdona, se m’ha passat”, contesta Forcada.

Tot just dues setmanes més tard, l’home de la FCF insisteix. “Sabeu si ha arribat el contenidor? Ho dic per obrir la passarel·la de compra de pilotes de Wala”. Aguilera respon: “Hola, ja em diu la Sònia que esteu parlant. El contenidor arriba demà dimarts; divendres TIPSA vindrà a recollir, ja estan avisats i a Wala podem portar-lo dijous si et sembla bé”.

Un encreuament de correus enviats entre Unipreus i Events el 13 d’octubre del 2020 detalla que Espai i Difusió, devia a la proveïdora una factura de 50.878,71 euros per les pilotes, però quedava compensada per una altra factura en sentit contrari de 52.705,79 euros i “el venciment al seu favor de la diferència de 1.827,08 euros queda acumulat per a la següent factura de lliurament de pilotes”. El preu de cada pilota era de 8,18 euros més IVA per a la temporada 2020/2021. “Per tant , segona entrega del 50% restant de les pilotes, comanda 20/21, gener, facturació total 5.325 unitats. Facturació 5.325 pilotes x 8,18 € unitat, total 43.558,50 € + IVA = 52.705,79. Import pendent 52.705,79 + 1.827,08 = 54.532,87 €”.

Però tota aquesta operativa amagava alguna cosa molt més preocupant: el 30 de setembre del 2020, abans d’entregar les factures, el contacte de la Federació escrivia a Aguilera: “Recorda que em deveu un pressupost. Em vas dir que el tenia el Toni sobre la taula. També m’hauríeu de fer arribar el dossier de les pilotes d’enguany amb la justificació, que en ser la mateixa pilota de l’any passat amb les mateixes característiques de construcció i de materials, no correspon fer l’estudi de laboratori. Et sembla bé?”. “Bon dia!! Sí, sí, oi tant! Ens hi posem. I l’hi recordo al Toni el 3r pressupost, que va dir que el demanava ell”, respon l’home d’Iniciatives Events.

Aguilera li havia comunicat uns dies abans que “en relació amb els pressupostos, sense problema. [Toni] Està fent primer el seu i després sortiran els altres perquè es vegi que són diferents”. Aquesta manera de procedir porta la Guàrdia Civil a sospitar que hi ha gat amagat. “Tot això indica que s’haurien posat d’acord per presentar els pressupostos a la FCF, i donar així una aparença de legalitat, però eliminant d’aquesta manera la possibilitat que altres empreses poguessin obtenir aquest contracte, que probablement es troba sufragat amb subvencions públiques”, afirma l’informe.

D’això es dedueix que Iniciatives Events funcionava amb la FCF de manera similar a com ho feia amb les administracions públiques i, en concret, amb la Generalitat i amb l’Ajuntament de Barcelona: els seus propietaris presentaven tres pressupostos d’empreses seves per a un contracte, de tal manera que ja sabien que se l’adjudicarien. D’aquesta manera, se simulava una pluralitat de licitacions que, en la pràctica, no existia, perquè totes les ofertes estaven controlades pels propietaris d’Iniciatives Events.

El problema és que si les pilotes van ser pagades finalment amb les subvencions, això podria implicar problemes per als directius esportius. La Guàrdia Civil va confiscar un missatge de Forcada a Aguilera en el qual li deia: “Hola, Roc, estic acabant de valorar si fem l’enviament de les pilotes de subvenció amb les de ‘Tots som un equip’ o ho fem per separat . Ho volíem fer junt, però ens generarà maldecaps. Durant el dia d’avui ho acabem de decidir, i si no hi ha res de nou, demà tindreu el llistat”. Segons els agents, es dedueix que “Aguilera estaria proveint la FCF de pilotes sufragades amb una subvenció, i unes altres estarien destinades a la campanya ‘Tots som un equip’”.

Els contractes sota sospita

La Guàrdia Civil va trobar abundants indicis d’aquesta trampa. Entre el material confiscat, hi figuren correus electrònics d’Iniciatives Events a l’empresa Arcoiris Lighting Systems, propietat de Ruth Juncosa, amiga i sòcia dels propietaris d’Iniciatives Events. Les seves empreses servien per presentar també pressupostos als concursos als quals es presentava Events per simular concurrència pública. De vegades, alguna empresa de Juncosa guanyava el concurs i tot seguit una de les empreses del grup de Fusté i Aguilera li emetia una factura pel total de l’adjudicació, per la qual cosa els diners públics acabaven igualment als seus comptes corrents.

Els investigadors van trobar, així, correus en els quals se sol·licitaven pressuposats d’Arcoiris per presentar a la FCF. “Em podries fer aquests pressus de la Fede amb paper d’Arcoiris, si us plau? Correspon al que et vaig explicar, que necessiten pressus de més, no s’haurà de facturar. Mil gràcies!”, diu un dels correus. La Guàrdia Civil assenyala que “es desconeix si aquests pressupostos han estat emprats per justificar despeses”, però tal com s’exposa podrien correspondre a pressupostos que es presenten per justificar una licitació oberta a qualsevol empresa. En un altre correu, una empleada d’Iniciatives Events diu a una altra d’Arcoiris els conceptes pels quals ha de presentar els pressupostos. També n’hi demana un altre d’una empresa anomenada Africa (es tracta d’Africa Producciones Cuki Pons, també propietat de Juncosa) “perquè no sigui tot igual”.

Els actes de celebració de la final de la Copa Catalunya 2019, que va enfrontar Catalunya i Xile l’1 de maig d’aquell any, van ser adjudicats amb pressupostos pactats d’aquesta manera. El pressupost d’Africa pujava a 39.100 euros més IVA. Poc abans, al gener d’aquell any, Arcoiris n’havia presentat un altre per a l’organització del partit de la selecció femenina catalana contra la de Xile al camp de l’Hospitalet. “El pressupost inclou tot el material i servei tècnic sol·licitat per la FCF”, diu un mail confiscat. El pressupost d’aquest partit pujava a 27.500 euros més IVA. Per a l’acte de presentació de la campanya de futbol amateur al pavelló de l’INEFC de Montjuïc el març del 2019 també es va sol·licitar pressupost a Arcoiris per 144.200 euros més IVA. I el mateix per a la Supercopa Catalunya, celebrada el 6 de març, amb un pressupost d’Arcoiris que pujava a 53.290 euros més IVA.

En alguns dels missatges, l’empleada d’Iniciatives Events deia a les d’Arcoiris que només necessitaven els documents. “Entenem que és només enviar els pressupostos, no ho haurem de facturar, veritat?”, van inquirir des d’Arcoiris. “Correcte, no s’ha de facturar. Només perquè necessiten justificar”. L’operativa, pel que sembla, s’estava fent des de temps enrere. Un correu del 2017 confiscat per la Guàrdia Civil deixava palesa la petició d’una empleada d’administració d’Events a un directiu d’Arcoiris: “T’adjunto el pressupost d’Africa que et va comentar el Toni i un altre d’Arcoiris. No s’hauran de facturar. El Toni els necessita per a dilluns, disculpa la pressa, però fins ara no hem concretat amb el client. Moltes gràcies!!”, diu un dels correus. La investigació continua oberta.

*Pots llegir l’article sencer al número 1570 de l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 222 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari