Les dones demanen més del 90% de les reduccions de jornada laboral per cura de fills

Les mares també acaparen les excedències per atendre menors fins als tres anys en un 89,2%

Gràfica sobre les dones i els homes ocupats a temps parcial a Catalunya - Imatge: ACN, Pau Cortina

Més del 90% de les prop de 60.000 reduccions de jornada per cura de fills i altres familiars registrades a finals del 2023 les van demanar dones. L’ús d’aquest dret laboral va créixer un 26% respecte a l’any anterior, segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), però els pares que l’exerceixen no arriben al 10%.

El camí cap a la paritat en l’àmbit laboral es desdibuixa quan intervenen les cures familiars, també pel que fa al repartiment de les excedències per cuidar fills petits: un 89% per a mares i un 10,7% per a pares l’any 2022, segons dades del Ministeri de Treball recollides per l’ACN.

Aquí la proporció d’homes és igualment baixa i, si bé arriba per primer cop als dos dígits, supera en 6 punts percentuals el 4% que representaven les excedències d’aquest tipus en mans d’homes ara fa 10 anys.

Pel que fa al personal de la Generalitat de Catalunya, en concret, segons dades de Presidència obtingudes per l’ACN per via de transparència, de les 13.742 reduccions de jornada per cura de fill gaudides durant el 2023, 12.507 van ser demanades per dones (el 91%) i les 1.235 restants, per homes (9%).

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari