Ha dit mai Jordi Pujol que per ser un país calen “mil morts”?

. Es pot confirmar en els primers minuts del documental “Katallani” que explica l’encàrrec que va fer Jordi Pujol a l’artista Antoni Tàpies l’any 1989 perquè fes una obra per la sala de reunions del govern de la Generalitat. Pujol explica que un dia era a Washington amb un amic d’uns 25 anys i va demanar a aquest jove que fes un exercici d’imaginació.

“Ens situem al Capitoli. Més avall hi ha l’estàtua d’en Lincoln i tot això. Més avall, l’obelisc d’en Washington. A l’esquerra hi ha la casa que havia sigut de’n Jefferson. Tires més avall i trobaràs la Casa Blanca. Una miqueta més avall, el Smithsonian Institute, l’Institut d’Història dels Estats Units. I, al final de tot, passarem el riu i anirem al cementiri d’Arlington. I això és la culminació. I, si vols acabar la culminació millor encara, allà que hi ha un petit turó hi ha la tomba del Kennedy, amb aquelles frases cèlebres: americà, no et preguntis el que Amèrica pot fer per tu, etcètera, etcètera. Passarem la flama, la torxa de la nostra generació a la següent…”, va dir.

“Un país és això, punyeta! Ah! I mil morts, no? I mil morts!”, va ser la seva conclusió.

El documental, realitzat per Societat U de Barcelona (SUB), és una joia autèntica que ha circulat massa poc.

(Visited 594 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari