A Laporta i Deco els explota a les mans l’escandalós fitxatge de Vítor Roque

Xavi ni el va demanar ni el necessita ni compta amb ell a pesar que pot costar més de 70 milions en una operació tancada a un preu desproporcionat i malfiat d'estar embolicada en sospitoses i generoses comissions

Vítor Roque - Foto: FC Barcelona

La trajectòria del director de futbol del Barça, Deco, no dibuixa precisament una línia d’actuació convincent ni molt menys satisfactòria quan ja falten només tres partits per rematar la temporada, decebedora, que acabarà en blanc, a l’espera de certificar aquest segon lloc pendent d’assegurar-se. La seva gestió de la primera crisi a la qual s’ha hagut d’enfrontar no ha sigut brillant. Al contrari, encara està per veure si la reiterada aposta per Xavi a la banqueta és una solució a llarg termini o bé un problema a curt i mitjà termini que, a força de no afrontar-ho i de permetre el seu enquistament, acabarà provocant una perillosa infecció en la mateixa institució. Després de la desfeta del gener, amb motiu de la golejada encaixada en la Supercopa d’Espanya, coincidint amb el fet de despenjar-se en la Lliga, Deco no va saber realment com reaccionar a l’estranya jugada de Xavi d’autodefenestrar-se, programada per al 30 de juny.

Com s’ha vist i demostrat amb el pas de les setmanes i les recaigudes de l’equip en els moments clau, la persistència de sostenir Xavi no sols no s’explica, sinó que el seu segon regat volent-se quedar també el va enxampar amb el peu canviat, sense alternativa per a la banqueta ni personalitat per a imposar el seu criteri.

Deco, a més, es veu ara assenyalat per la tempesta desfermada al voltant de Vítor Roque, un fitxatge cent per cent patrocinat per ell i aportat en el mercat d’hivern com la solució als mals de l’equip, com a revulsiu per l’equip i com a possible relleu de Lewandowski, a qui, per edat i baixada de rendiment en la primera part de la temporada, se li va voler pressionar amb el fitxatge del jove davanter brasiler, de tot just 18 anys.

A l’hora de la veritat, però, ni l’equip acabarà deixant un rastre que no sigui el de dubtes i una certa desconfiança en el futur -excepte els jugadors revelació de la Masia- ni Xavi s’ha deixat veure en els partits importants ni Vitor Roque ha sigut de cap utilitat.

Les informacions més solvents apunten al fet que Vítor Roque no es quedarà en el Barça la pròxima temporada malgrat haver aterrat fa només uns mesos embolicat en unes grans expectatives i l’etiqueta de futbolista amb la capacitat de millorar les prestacions i el rendiment de l’equip.

Si això fos tan senzill com decidir la seva continuïtat o no, és clar que no s’hauria convertit en un incòmode i recurrent estilet de la crítica al treball de Deco i, per elevació, a la presidència i al seu primer assessor i influencer, Alejandro Echevarria, qui al seu torn és tan íntim de Xavi com de Deco i del mateix Laporta, vinculat als tres per negocis dins i fora del club des de fa anys.

Per començar, l’aterratge de Vítor Roque va ser el resultat d’un avançament sobre la seva arribada prevista per a l’1 de juliol d’enguany i no l’1 de gener. Per falta de marge financer, l’operació Vítor Roque, calibrada en una mica més de 70 milions, es va ajornar al curs 2024-25.

Inesperadament, no obstant això, la lesió greu de Gavi va obrir la porta a un avançament dels plans forçat per Deco, beneït per Laporta i consentit resignadament per Xavi. Gràcies a l’alliberament del 75% de la fitxa de Gavi se’l va poder inscriure, encara que només fins al 30 de juny, amb la idea que els seus gols i rendiment dissipessin la foscor i el sospitós interès de Laporta i de Deco en un dispendi econòmic completament fora dels límits de la seva actual capacitat econòmica.

Al marge que Xavi no va demanar un golejador per la baixa de Gavi, la jugada ha sortir completament a l’inrevés perquè avui el Barça de Laporta, que ja ha pagat un primer termini de 10 milions al Athletico Paranaense, no sap què fer amb un futbolista marginat per Xavi, descatalogat futbolísticament i amb l’obligació de col·locar-lo, cedit, en alguna operació de mercat aquest estiu.

La possibilitat de ser retraspassat abans fins i tot que el seu contracte entri en vigor a partir de l’1 de juliol, que és l’opció proposada per Andrè Cury, el seu agent i l’intermediari de tantes operacions surrealistes en el mercat brasiler -com les de Keirrison i Henrique amb Joan Laporta, Neymar amb Sandro Rosell i Douglas més altres cracs amb Josep Maria Bartomeu-, sembla una altra broma de mal gust si és que el portant de l’operació signat en el seu moment amb el Athletico Paranaense és el que ha transcendit.

Sorprèn aquest suggeriment d’André Cury perquè, per ser viable, el club interessat hauria de fer-se càrrec d’aquests més de 70 milions pactats a canvi d’un jugador que encara ha de demostrar si té algun futur en el futbol europeu i que, per desgràcia per a ell i per al Barça, no ha disposat d’oportunitats. Xavi se les ha negat reiteradament, se suposa que perquè no està a l’altura de la resta de l’equip. Almenys això cal interpretar d’aquest ostracisme al qual ha sigut condemnat, molt més ara que l’entrenador no pot permetre’s jugar amb foc ni fer proves de cara a la pròxima temporada.

Deco, finalment, no ha desmentit que la decisió final passi per una cessió que, almenys, alleujaria la càrrega salarial de la seva fitxa si es comparteix amb un altre club o bé es fa càrrec del cent per cent del seu salari.

Cedir-lo significa inscriure’l abans per la part proporcional de l’amortització que li correspon. És a dir, una càrrega que ara mateix no pot assumir Laporta per tenir el límit salarial excedit i encara pendents altres contractes anteriors des de l’estiu passat.

Resulta complicat, per no dir impossible, concedir-li al fitxatge expectatives de cap rendibilitat. Ara mateix, la percepció és que el fitxatge de Vítor Roque ja és un dels majors escàndols de la presidència de Laporta, tancat per un import inassolible i, per tots els indicis, a un preu absolutament desproporcionat, sospitós d’arrossegar comissions inexplicables.

(Visited 417 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari