Iniciatives Events, el proveïdor de confiança de Puigdemont

Els germans Toni i Betona Comín mantenen una estreta relació amb aquesta empresa, que s’embutxaca milions d’euros de les administracions catalanes

Betona Comín ha fet nombroses gestions per a l’empresa Iniciatives Events, que el seu germà contracta per als actes del CdR

L’acte del Tribunal Suprem obrint causa contra Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg per la seva participació en l’estructura de Tsunami Democràtic arriba en un moment delicat tant per a l’independentisme com per al mateix Puigdemont, ja que perilla la llei d’amnistia que el PSOE vol tirar endavant per beneficiar l’expresident. “Des de l’inici, Puigdemont va estar informat de la constitució del grup organitzat per a la subversió de l’ordre constitucional i desestabilització greu de les institucions democràtiques, impedint als poders públics complir les seves resolucions”, diu l’acte del Tribunal Suprem, que porta data del 29 de febrer. Això dona motiu per acusar-lo de terrorisme, cosa que complica, de passada, el futur de Pedro Sánchez.

No hi ha dubte que l’expresident coneixia les implicacions del seu entorn en les accions de Tsunami. El seu home de confiança, Josep Lluís Alay, que li gestionava l’agenda, li traslladava els missatges d’altres estaments de l’estructura perquè el resident a Waterloo hi donés el vistiplau i decidís en qüestions fonamentals. L’acte recorda que Puigdemont va participar activament en el llançament de la campanya de la plataforma el setembre del 2019 a través de Twitter, com també Oriol Junqueras i Quim Torra, encara que la rellevància d’aquests en l’organització era nul·la. En una conversa entre Josep Campmajó, empresari de Girona que havia adoptat l’àlies de Canalla, tots dos al·ludeixen a Tsunami com a “eina per a la consecució de la independència”. El nucli de la qüestió és determinar si les accions de Tsunami són o no són terrorisme.

Però la veritat és que Puigdemont tenia més que simpaties per Tsunami. Tant ell com el Consell de la República (CdR) que havia creat compartien “lampistes” amb Tsunami: l’empresa Iniciatives Events, per exemple, organitzadora de gairebé tots els actes independentistes durant el procés. Abans que Tsunami naixés, aquesta empresa ja treballava pel CdR, a més de per a JxCat, ERC, l’ANC, Òmnium Cultural i diversos departaments de la Generalitat, entre els quals Presidència, on organitzava tots els actes de Quim Torra.

Els propietaris d’Iniciatives Events, Toni Fuster i Roc Aguilera, tenien una persona de contacte privilegiat al CdR: era Betona Comín, germana de l’exconseller de Salut Toni Comín, acompanyant de Puigdemont a Bèlgica i vicepresident del CdR. L’exconseller domina l’estructura del Consell i decideix amb mà de ferro amb qui es contracten els actes i qui els ha de sufragar. La seva actuació ha provocat una queixa generalitzada de la militància de base del CdR, que l’ha denunciat per haver donat un “cop d’estat” intern per desfer-se de l’Assemblea de Representants, l’organisme que simulava ser el Parlament del Consell.

El van acusar de realitzar una “purga” contra l’Assemblea. “En el desenvolupament d’aquesta croada, el vicepresident va forçar la seva compareixença a les comissions, on va emprar actituds desautoritzadores, com ara afirmar que ‘la separació de poders és una relíquia medieval sense lloc al segle XXI’, per justificar la proposta de concentració de poder en el Govern. En un altre cas, va dir a una veterana de la lluita contra el franquisme, que era crítica amb la proposta, que li calia ‘llegir més llibres’”, afirmen fonts de l’entitat.

La concentració del poder polític era paral·lela a la concentració del poder econòmic: Toni Comín va posar la seva germana com a representant de CATGlobal ASBL, l’associació que empara al Consell. D’aquesta manera, per les seves mans passava qualsevol decisió. Ella va quedar convertida en l’oficial major del vaixell republicà i la que transmetia les ordres de la cúpula.

Però Betona Comín també era una de les cartes que tenia a la màniga Iniciatives Events per aconseguir penetrar en l’exclusiu cercle dels que treien profit amb el procés. I gràcies als bons oficis d’ella, l’empresa de Fusté i Aguilera es va convertir en l’única prestadora de serveis del Consell de Carles Puigdemont.

Iniciatives Events va ser l’empresa de capçalera per organitzar els principals actes polítics liderats pel Consell de la República, però quan JxCat va nomenar director de comunicació Pere Martí, Betona Comín va escriure a Roc Aguilera un missatge molt clar: “Sobretot, li diré que s’ha de fer tot amb vosaltres”. No era estrany, perquè des del 2018, Betona Comín i els amos d’Iniciatives Events treballaven en moltes àrees plegats. Els informes de la Guàrdia Civil que han arribat al jutjat d’instrucció número 1 expliquen que utilitzaven la representant del Consell i l’exdiputat Jordi Cuminal per “obtenir contractes públics, atesos els contactes d’aquests últims a l’Administració”.

Betona Comín utilitzava un telèfon pagat per Iniciatives Events, segons es recull en els informes judicials. Entre el gener i el febrer del 2020, mentre Comín gestionava el gran acte de l’independentisme que va reunir a Perpinyà a més de 150.000 persones, va visitar diverses vegades la ciutat rossellonesa, i qui va pagar les dietes va ser una empresa del grup d’Iniciatives Events anomenada Espai i Difusió: 405 euros de despeses per a Comín. L’organització d’aquest acte va costar al Consell de la República gairebé 220.000 euros, dels quals l’ANC es va fer càrrec de 24.200 euros i la resta la va pagar l’estructura de Waterloo.

La relació venia de lluny: durant l’any 2018, Betona Comín els havia encarregat l’organització de l’acte independentista del 2 de juliol davant del Parlament Europeu, que havia de servir per pressionar la cambra comunitària amb la finalitat que acredités Puigdemont, Comín i Junqueras, per deixar en mal lloc la imatge d’Espanya i per projectar el suposat suport absolut dels catalans al resident a Waterloo. Aquest acte, en el qual es van gastar 74.290 euros, va ser sufragat entre totes les famílies independentistes: CdR, PDECat, ERC, ANC i Òmnium.

L’estreta relació entre Betona Comín, és a dir, entre el Consell de la República, i Iniciatives Events és clau. El 9 d’abril del 2019, Betona Comín escrivia un correu a Toni Fusté i Roc Aguilera, propietaris d’Iniciatives Events: “Bon dia, macos!! Molt bé ahir!! Sou uns cracs, sens dubte els millors. Ho dic objectivament! Sempre ho feu tot de manera excel·lent, em teniu admirada! Tema reunions a anar programant, us faig resum del que us vaig enviar, i vosaltres marqueu el ritme. Poso també seguiment de temes en marxa: acte 1, octubre 2019. Avui és un mal dia per parlar amb en Toni Molons, perquè el jutjat 13 ha decidit processar 30 dels imputats, i ell n’és un. Fiança conjunta immediata de 5,8 milions €. Però parlem dels passos a seguir avui que ja fa una setmana del dinar i marquem calendari”, deia Betona al correu. Què hi feia la representant del Consell de la República programant reunions de l’empresa que li muntava els seus actes amb el secretari de Difusió del Govern de la Generalitat?

Poques setmanes més tard, els avisava d’altres reunions a Presidència. “M’ha escrit la secretària d’en Toni Molons, que la consellera de Presidència l’ha citat al Parlament, de manera que no podrà ser a la reunió. Aleshores he parlat amb el cap de gabinet del president Torra per contrastar amb ell si fèiem igualment la reunió o l’ajornàvem fins quan en Molons pogués, i m’ha demanat que la mantinguem per avançar, i que si cal divendres o dilluns ja en faríem una altra. Convé que la preparem bé per conduir-la el màxim nosaltres”. Un parell de mesos més tard, el dia en què Tsunami va assaltar l’aeroport de Barcelona, Toni Fusté li va comentar a Betona que havia parlat amb el Port. “Ja t’ho explicaré, però podrem anar junts a la subhasta, ho han arreglat una mica, i han fet un terme mitjà més ajustat i quadrat. Eureka”.

Betona va ser també la intermediària, segons els informes del jutjat, perquè Toni Fusté fes un dinar amb Joan Canadell el juliol del 2020. En aquell moment, Canadell era president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Que Betona era la intermediària per a molts negocis que li volia posar en safata a Iniciatives Events queda clar en un mail del 19 de juny del 2020. “Ja tinc la proposta de dia per dinar amb en Joan Canadell: dimecres 15 de juliol. Tal com vam quedar dimarts, dimecres li vaig respondre que preferíeu esperar i poder dinar que no pas fer una reunió per videoconferència. […] En Tatxo Benet de moment no em diu res… sé que porta uns dies malalt, però trobo que està passant una mica de mi”.

Amb Puigdemont, les relacions dels propietaris d’Iniciatives Events són excel·lents. Roc Aguilera es va fotografiar amb la cúpula de l’independentisme a Waterloo durant una visita: a la foto apareixien Puigdemont, Jami Matamala, Betona Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Quim Torra, al costat d’Aguilera. Però la Guàrdia Civil també va trobar una cosa més interessant: un correu electrònic de Roc Aguilera a la joieria Pere Quera de data del 6 de setembre del 2019 per la compra d’un rellotge Rolex que la Guàrdia Civil sosté que és un “regal homenatge al president”. De fet, el correu electrònic demanava si “al concepte de la factura podrien fer constar també aquest text que adjunto: ‘Objecte regal homenatge president’”. Enviava amb el correu el comprovant de la transferència bancària de 7.000 euros des d’un compte de l’empresa Espai i Difusió. Un detall d’aquest calibre denota que la relació entre Puigdemont i els empresaris d’Iniciatives Events transcendeix el pla comercial i entra en terreny desconegut.

També hi ha un altre detall curiós que ressalta un dels informes de la Guàrdia Civil: el 8 de novembre del 2018, una empleada d’Iniciatives Events enviava als propietaris de l’empresa un mail amb l’assumpte “Material per facturar a la Generalitat”, que explicava que un altre treballador li havia enviat el cost d’un material extra “que es va demanar per a l’acte del 30 d’octubre que vaig facturar a Junts pel Sí. Ja em direu si ho haig de facturar també a part o no”. El material en qüestió eren dos distribuïdors que costaven 214,29 euros cadascun i que van servir per a la presentació del CdR, un esdevenim ent partidista. Segons la Guàrdia Civil, del correu “sembla desprendre’s que, amb diners públics, s’estarien sufragant despeses del Consell de la República”.

Betona Comín va ser la intermediària el gener del 2019 perquè l’aleshores comptable de Puigdemont, Jaume Cabaní, també processat per la seva pertinença a Tsunami, pagués una factura a Iniciatives Events referent a l’organització d’un acte del Consell de la República. Cabaní es presentava com a membre de l’àrea d’operacions, finances i logística de la República Catalana. Segons la justícia, també era membre de l’equip de recaptació de fons per a Tsunami Democràtic, on utilitzava l’àlies de Kanabo.

I un altre detall important ressalta el vincle d’Iniciatives Events amb Waterloo: a final de març del 2020, després del decret d’alerta sanitària, Iniciatives Events va enviar un pressupost a Betona Comín per poder comprar 8 milions de tests de la covid a la Xina (també podien aconseguir mascaretes, guants i vestits), ja que podien tenir accés a un intermediari, segons relata un informe de la Guàrdia Civil que aporta els correus enviats el 26 de març d’aquell any. El preu unitari era de 12,25 dòlars, als quals calia afegir-hi el transport des de la Xina. La comanda mínima era d’un milió, i tenien disponibles 5 milions d’unitats per lliurar a Barcelona en cinc dies. El negoci, en el qual també podria participar Xavier Vendrell, ja que va rebre un mail sobre el tema, suposaria una operació immediata de més de 61 milions d’euros, a més del cost del transport. Hores més tard, va enviar tres pressupostos a la Generalitat i dos pressupostos més a la Junta d’Andalusia, ja que tenien un contacte de l’empresa IN2 amb accés al conseller de Salut d’aquella comunitat. Però la primera a conèixer la situació va ser la cúpula independentista de Waterloo.

A Roc Aguilera se li va trobar una conversa amb Betona de l’octubre del 2020 en la qual aquesta li comunicava que “tant el president com en Toni [presumiblement Toni Fusté] em diuen que tenim pendent el sopar a Waterloo. Per ells, quan tu diguis, fa temps que m’ho diuen… Deien de fer-lo abans de Nadal. Ja ho parlem”. Cinc dies més tard, Roc Aguilera i Toni Fusté eren detinguts per la Guàrdia Civil. La investigació ofereix una conclusió molt clara: “Betona Comín ha fet d’intermediària en diversos contractes que obtenen les empreses de l’entorn de Roc Aguilera i fa de mediadora entre aquest i el Consell de la República per a l’organització de diferents esdeveniments”. Però la bona sintonia del triangle Puigdemont-Comín-Iniciatives Events continua en l’actualitat.

*Pots llegir l’article sencer al número 1567 de l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 407 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari