Desallotjats una seixantena de veïns de Santa Coloma de Gramenet per l’aparició d’esquerdes

L'alcaldessa Núria Parlon assegura que el desallotjament ha evitat "una possible desgràcia"

Aspecte d'un dels edificis de Santa Coloma de Gramenet desallotjats per l'aparició d'esquerdes (ACN)

Una seixantena de veïns de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) han hagut de marxar de casa aquest dimarts a la tarda per l’aparició d’unes esquerdes a l’interior dels habitatges. Es tracta de dos blocs als números 9 i 11 del carrer Pirineus, a cavall entre els barris de Santa Rosa i Raval. En aquests dos edificis, construïts als anys 60, hi ha un total de 31 habitatges, i els afectats per les esquerdes en són 19. Bona part d’aquests veïns, a més, tenen problemes de vulnerabilitat i precarietat i des del consistori s’ha ofert una solució habitacional d’emergència per a 51 persones, de les quals tretze són menors. Els veïns dels altres dotze pisos poden continuar a casa, segons ha informat l’Ajuntament.

Els veïns d’aquests dos edificis ja tenien constància de les esquerdes des de feia temps i, de fet, havien encarregat un informe tècnic per avaluar l’estat de l’immoble. El darrer cap de setmana, però, s’han precipitat els esdeveniments. Un dels pisos afectats és un habitatge social propietat de l’Ajuntament i l’inquilí va donar l’avís d’alerta al consistori. En rebre la comunicació, l’ajuntament va demanar un segon informe tècnic sobre l’edifici i, d’acord amb l’administrador de la finca i la comunitat de veïns, es va ordenar el desallotjament per motius de seguretat. De moment ja s’han apuntalat alguns habitatges i la “solució final” per a l’edifici “queda en mans de la comunitat”, segons fonts municipals.

“Hem evitat una possible desgràcia”

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha assegurat que la “diligència” amb què ha actuat l’ajuntament amb el desallotjament de l’escala A del número 9-11 del carrer Pirineus “ha permès evitar una possible desgràcia”. L’edifici, diu Parlon, té el risc de col·lapsar, segons els informes del servei de disciplina urbanística municipal. De fet, els tècnics continuen inspeccionant l’immoble i aquest dijous els veïns de l’escala B podrien tenir “una situació semblant”, ha avisat l’alcaldessa.

Parlon ha explicat que la revisió de l’escala B de l’edifici es farà “immediatament”, així com l’apuntalament de tots els pisos de l’escala A, que ja estan en marxa des de dilluns, segons han detallat fonts municipals. Aquesta és la primera prioritat del consistori per tal d’evitar possibles “riscos” i “mals majors”. Sobre el futur de l’edifici, les decisions seran més lentes. “S’ha de veure quina és la situació de l’estructura i per a això cal una mica més de temps”, ha assenyalat l’alcaldessa. Preguntada sobre una possible demolició, Parlon no s’aventura a dir si caldrà enderrocar l’immoble o es podran fer reparacions estructurals per salvar-lo.

Sobre l’estat de l’edifici, l’alcaldessa ha explicat que es tracta d’una construcció dels anys 60, deteriorada i feta amb uns materials d’una qualitat que “potser no era l’adequada”. De fet, l’Ajuntament és conscient de l’envelliment del seu parc d’habitatges i ja l’any 2016 es va engegar un projecte pilot per facilitar les rehabilitacions.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari