Col·lectius ecologistes critiquen la “mala gestió” de la Generalitat sobre la sequera

Aigua és Vida i Greenpeace, entre altres grups, demanen "mesures urgents" per reduir la demanda d'aigua

Reunió del govern de la Generalitat de l'11 de juliol del 2023

Col·lectius ecologistes, socials i veïnals han lamentat aquest dijous la “falta de responsabilitat” de les administracions per afrontar la sequera i han demanat al govern català “mesures urgents” per reduir la demanda d’aigua, una petició que coincideix amb la declaració d’emergència en el sistema Ter-Llobregat per part de la Generalitat.

Les organitzacions, impulsores de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”, han reclamat canviar el paradigma actual “basat a subministrar aquest recurs a tots els sectors com si fos infinit” i han apostat per començar a actuar en els àmbits que més en gasten com el turisme, la ramaderia o la indústria.

Els denunciants, entre els quals hi ha entitats com Aigua és Vida i Greenpeace, han recordat que el mes de juny de 2023 van entregar al president de la Generalitat, al conseller d’Acció Climàtica i al director de l’Agència Catalana de l’Aigua un document amb 43 propostes concretes per a fer front a la sequera i protegir l’aigua.

Aquests col·lectius han criticat la “mala gestió” per part de la Generalitat en l’aplicació del Pla Especial per Sequera (PES) i han indicat que les dades de consum de les activitats econòmiques amb concessió d’aigua atorgada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no són públiques.

“No hi ha forma de saber si el PES s’està complint i si les restriccions són suficients”, han lamentat. També han assenyalat l’actitud “interessada i partidista”, que ha comportat la modificació del PES en diverses ocasions, per relaxar les mesures. En concret, han acusat el PSC i Junts, als quals assenyalen per la presentació d’esmenes a la llei de sequera que van permetre l’ompliment de piscines d’hotels i l’endarreriment de les sancions passat l’estiu.

També han recordat que els ajuntaments són els que tenen les competències sobre l’abastament d’aigua potable i el clavegueram en l’àmbit municipal, i que amb poques excepcions, “han defugit de les seves funcions en matèria d’aigua”.

(Visited 66 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari