Els embassaments de les conques internes baixen per primer cop del 16%

El sistema Ter-Llobregat, ara en el 16,5%, només supera per mig punt el llindar d'emergència

El pantà de Sau

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han baixat per primera vegada del 16%, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua d’aquest dimecres. Els nou pantans que s’utilitzen com a referència per la mitjana se situen, en conjunt, en el 15,99%, recull l’ACN.

Aquest fet, però, no implica l’aplicació automàtica de la declaració d’emergència, que s’implementa individualment a cadascuna de les unitats que conformen les conques internes. El sistema Ter-Llobregat, per exemple, se situa en el 16,5%, mig punt per sobre del llindar que preveu el pla de sequera, i de moment continua en preemergència.

El pantà de Sau se situa en el 4,9%, el seu mínim històric, una circumstància que també comparteix amb els de Darnius-Boadella, ara al 12,1%, i el de Riudecanyes, amb un 2,9% del total d’aigua que pot contenir.

La majoria d’embassaments continuen retrocedint, com ara el de Siurana, que se situa al 3,4%, molt a prop del mínim històric de l’any 2000 (0,9%). La Llosa del Cavall també va a la baixa, amb un 17,2% de reserves, cada vegada més a prop del valor mínim, registrat durant la sequera del 2008 (12%). El de la Baells, al 21,2%, també emmagatzema cada vegada menys aigua i ja està pràcticament a nivells de la sequera de fa una dècada i mitja (20,4%) i de la del 2005 (18,7%).

Només tres dels nou embassaments han registrat lleugers increments en volum en els últims mesos. És el cas de Foix, que s’allunya del mínim registrat el setembre de l’any passat (47,6%) i ja passa del 56%. Susqueda està en el 21,2%, un valor superior al mínim del 17,8% de novembre del 2023. I Sant Ponç ha pujat del 26% al 27,6% en els últims tres mesos, afegeix la mateixa informació.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari