Grifols es desploma a la borsa per un informe que l’acusa de manipular els seus comptes

El fons Gotham City Research diu que les accions de la companyia valen “zero”

    Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat del Vallès

    La multinacional catalana Grifols està bloquejada aquest matí a la borsa i apunta a fortes caigudes arran d’un informe que l’acusa de manipular els comptes i que afirma que les seves accions valen “zero”. El document, del fons Gotham City Research, que ja va fer caure l’empresa Gowex fa 10 anys, assegura que Grifols “manipula el deute i l’EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament”, i ha causat que la firma catalana s’hagi desplomat fins a un 30% en l’obertura de l’Ibex 35.

    L’informe del short seller defensa que si la seva estimació del deute real de la multinacional catalana és correcte, “s’enfrontarà a costos de finançament notablement més elevats”. “Si l’estimació que estem fent sobre l’endeutament de Grifols és correcta, la companyia afronta uns costos de finançament notablement majors del que ha traslladat al mercat. Creiem que no s’hauria d’invertir en aquestes accions i el seu valor real és pròxim a zero“.

    Segons Gotham, la multinacional d’hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton Enterprises -vinculada a la família Grifols- per “manipular” el seu deute. Al respecte, el document assenyala que “tant GRF com Scranton consoliden completament BPC + Haema en els seus estats financers”, un “tractament és materialment enganyós i incorrecte”. Per a Gotham, “Grifols consolida completament tant Haema com BPC Plasma, malgrat posseir el 0% de cada companyia. Haema + BPC són importants per a GRF, ja que representen aproximadament el 40% dels guanys de GRF procedents de participacions no controladores”.

    Així mateix, el fons indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però aquest no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. A la vegada, l’informe detalla que en els resultats d’Scranton del 2021, es mencionava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a “pagaments anticipats de Grifols”, però aquesta operació, segons els fons, no figura als comptes de la companyia.

    Gotham també considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 “no té sentit” i rebaixa l’adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a tres milions de dòlars. La investigació també sosté que el pagament de 124,1 milions d’euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l’adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans “no tenen relació” amb la construcció dels espais, i ho atribueixen “al pagament com una sortida d’efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions”.

    El fons, a més, afirma que el nou CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, no suposa un “canvi de direcció” en la companyia, on assegura que està des del 2006. A més, assegura que ja era al consell d’administració “quan les transaccions sospitoses descrites a l’informe van passar”. Aquest dilluns, Grifols ha tancat els mercats amb una cotització de 14,24 euros, i una capitalització a borsa d’uns 8.675 milions d’euros.

    (Visited 76 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari