Grifols defensa la seva “integritat i conducta ètica” arran de les acusacions de “manipular” els seus comptes

La companyia acusa Gotham de difondre “informacions falses i especulacions”

    Els consellers delegats de Grifols, Raimon Grífols i Víctor Grífols Déu, en una imatge d'arxiu (ACN)

    Grifols ha defensat aquest dimarts la seva “transparència, integritat i conducta ètica” després que un fons l’hagi acusat de “manipular” els seus comptes i hagi assegurat que les seves accions no valen res. En un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grifols ha acusat Gotham City Research de publicar “informacions falses i especulacions” sobre la seva situació financera, i ha rebutjat les acusacions.

    “Neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies dels nostres estats financers consolidats”, ha afirmat la multinacional catalana. Grifols també ha reiterat que fa uns controls interns “robustos” i auditories “periòdiques i rigoroses”, i ha assegurat que les transaccions de les que parla Gotham van ser “completament difoses i auditades”.

    L’empresa catalana ha reiterat que, com a empresa cotitzada, “informa i difon plenament tota la informació pertinent relativa a totes les seves transaccions significatives amb el màxim nivell d’integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats” de la companyia. En aquest sentit, Grifols també ha assenyalat que les auditories anuals a les que se sotmet les fa “una de les quatre grans firmes” del món –KPMG-, de qui recorda que ha emés “sistemàticament” informes favorables.

    L’informe de Gotham

    El document del fons Gotham City Research assegura que Grifols “manipula el deute i l’EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament” i indica que la companyia catalana “afronta uns costos de finançament notablement majors del que ha traslladat al mercat”. De fet, el fons afirma que “no s’hauria d’invertir en aquestes accions” perquè “el seu valor real és pròxim a zero”.

    El document sobre les suposades manipulacions de Grifols també afegeix que “tant GRF com Scranton Enterprises -vinculada a la família Grifols- consoliden completament BPC + Haema en els seus estats financers”, un “tractament és materialment enganyós i incorrecte”. Per a Gotham, “Grifols consolida completament tant Haema com BPC Plasma, malgrat posseir el 0% de cada companyia. Haema + BPC són importants per a GRF, ja que representen aproximadament el 40% dels guanys de GRF procedents de participacions no controladores”.

    Així mateix, el fons indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però aquest no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. A la vegada, l’informe detalla que en els resultats d’Scranton del 2021, es mencionava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a “pagaments anticipats de Grifols”, però aquesta operació, segons els fons, no figura als comptes de la companyia.

    Gotham també considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 “no té sentit” i rebaixa l’adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a tres milions de dòlars. La investigació també sosté que el pagament de 124,1 milions d’euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l’adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans “no tenen relació” amb la construcció dels espais, i ho atribueixen “al pagament com una sortida d’efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions”.

    (Visited 50 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari