La Mesa del Congrés valida la tramitació de la llei d’amnistia

El PP i Vox busquen torpedinar la norma i amenacen de presentar recursos i querelles

    La presidenta del Congrés, Francina Armengol, a la cambra baixa (ACN)

    La Mesa del Congrés dels Diputats, màxim òrgan de la cambra baixa, ha donat llum verda aquest dimarts a la tramitació de la proposició de Llei d’amnistia registrada pel PSOE, així com al seu pas per les Corts per la via d’urgència. Ho ha fet per cinc vots (PSOE i Sumar) a quatre (PP i Vox). La Mesa ha adoptat la decisió després de rebre aquest dilluns un informe dels lletrats de la cambra, de 21 pàgines, que no veu “defectes formals que impossibilitin la tramitació” de la iniciativa, i que apunta que, a diferència de la proposició dels grups independentistes del 2021, aquesta no es pot considerar a priori inconstitucional perquè no és un indult general.

    El Congrés ha validat d’aquesta manera la tramitació de la proposició de llei registrada pel PSOE. Els socialistes ho van fer en solitari després de setmanes de negociació per la impossibilitat de tancar els últims serrells de discrepància amb ERC, que podria registrar alguna esmena parcial durant el tràmit a la cambra baixa. Amb tot, el text és fruit d’un acord global amb les forces independentistes i disposarà del suport del PSOE i de tots els seus aliats d’investidura (tret de Coalició Canària) en les votacions.

    PP i Vox ja han anunciat que plantaran cara a la norma. La Mesa ha rebutjat la recusació que el PP ha plantejat contra el nou lletrat major i secretari general del Congrés, Fernando Galindo, un dels lletrats que signen l’informe. Els populars argumentaven que Galindo s’hauria d’haver abstingut perquè va formar part del govern espanyol com a subsecretari de Política Territorial fins pocs dies abans de ser nomenat.

    A més, el PP ha apuntat a la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa. Previsiblement, els populars acompanyaran aquest recurs d’una petició perquè el Constitucional adopti mesures cautelars i suspengui la tramitació de la norma. El PP també ha modificat el reglament del Senat, on té majoria absoluta, per evitar que es pugui tramitar per la via d’urgència a la cambra alta i poder esgotar el termini de 20 dies d’una iniciativa ordinària abans de rebutjar-la.

    Vox, per la seva banda, ha anunciat que aquest dimarts presentarà querelles pel delicte de prevaricació contra els lletrats que van signar l’informe perquè, a parer del líder del partit, Santiago Abascal, l’escrit “persegueix legitimar el cop a l’Estat de dret”. Vox també ha amenaçat de fer extensiva la querella als membres de la Mesa del Congrés que aquest dimarts han votat a favor de la tramitació del projecte de llei.

    (Visited 27 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari