El Fiscal General de l’Estat rebutja valorar l’amnistia fins que sigui llei

Envia una carta als fiscals on defensa la seva imparcialitat i evitar qualsevol ingerència en els altres poders

Álvaro García Ortiz, Fiscal General de l'Estat (ACN)

El Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha rebutjat pronunciar-se sobre l’amnistia fins que s’aprovi la llei i es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). En tot cas, ha remarcat que el posicionament hauria de ser “tècnic i jurídic”, a través de les vies estatutàries i en els procediments en els quals es demani la intervenció del Ministeri Fiscal.

Álvaro García Ortiz diu que “el Fiscal General de l’Estat ha de mantenir una posició pública que reforci el principi d’imparcialitat del Ministeri Fiscal, en virtut del qual actua amb plena objectivitat i independència en defensa dels interessos que li siguin encomanats”, ha afegit en una carta que ha enviat a la carrera fiscal després que l’Associació de fiscals li demanés la dimissió per la seva “passivitat” amb l’amnistia.

Per a García Ortiz, “qualsevol posicionament del Ministeri Públic respecte a una futura amnistia dels fets ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés independentista exigeix conèixer la definitiva norma que la reguli un cop formi part del nostre ordenament després de la seva pública al BOE”.

Així s’ha expressat el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en una carta remesa aquest dijous al matí als fiscals Fidel CadenaConsuelo MadrigalJaime MorenoJavier Zaragoza, així com a tots els membres de la carrera fiscal.

En la missiva, García subratlla que el Ministeri Fiscal “ha de respectar el principi de separació de poders consubstancial a l’estat de dret i evitar qualsevol ingerència en les funcions constitucionalment atribuïdes a cadascun dels tres poders de l’Estat”.

En aquest sentit, recorda que la norma estatutària de la fiscalia preveu com una de les seves primeres funcions la de “vetllar pel respecte de les institucions constitucionals i els drets fonamentals i llibertats públiques amb quantes actuacions exigeixi la seva defensa”.

També afegeix que “l’observança del dret vigent i la subjecció al principi de legalitat constitueixen mandats imperatius per al Ministeri Fiscal”, i admet que això passa a vegades “en les més difícils condicions”. “El que augmenta el valor afegit del compliment de la missió constitucional que els fiscals del nostre país tenen encomanada”, sosté.

García conclou la carta remarcant que el Fiscal General de l’Estat “vetllarà sempre per l’autonomia” dels fiscals “en defensa de la legalitat, dels valors i principis constitucionals i de les institucions democràtiques”.

(Visited 24 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari