Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va perdre 24,6 milions d’euros l’any passat

L’empresa pública, que té 2.125 treballadors i està presidida per Antoni Segarra, que cobra uns 120.000 euros anuals, acumula 115 milions de pèrdues en els darrers cinc anys

Un tren de Ferrocarrils de la Generalitat, a l'estació de Provença

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), empresa que està en primera línia del debat polític aquests dies arran de l’acord entre el PSOE i ERC per traspassar el servei de Rodalies Renfe al govern català, va perdre 24,6 milions d’euros en l’exercici econòmic de l’any passat. En els darrers cinc anys, les pèrdues acumulades per la gestió dels governs de la Generalitat en mans de Junts i ERC han estat de 115 milions d’euros.

En el “Resum informe integrat de gestió de Ferrocarrils de la Generalitat 2022” fet públic per l’empresa es llegeix que els ingressos que va fer aquell any van ser de 297.873.000 euros i les despeses de 322.504.000 euros; és a dir, que va tenir un dèficit de 24.631.000 euros, la qual cosa representa un 8,3% del seu pressupost.

La principal font d’ingressos de FGC va ser, com cada any, la subvenció directa que li va entregar el govern de la Generalitat: 185.755.000 euros. La xifra de negoci, per la venda de bitllets i serveis, va ser d’uns 83 milions d’euros, mentre que va aconseguir altres ingressos, com la publicitat a les seves instal·lacions, que li van aportar uns 30 milions d’euros.

La companyia té 2.125 treballadors, una plantilla que va representar una despesa de 109.460.000 euros. Les despeses diferents de personal van ser de 101.603.000 euros i les amortitzacions del deute es van menjar 111.441.000 euros. En total, les despeses de FGC es van enlairar fins els citats 322.504.000 euros.

L’equip directiu de FGC és nombrós i està molt ben remunerat. El seu president és, des del novembre de l’any passat, Antoni Segarra, que cobra uns 120.000 euros anuals. Al comitè de direcció de l’empresa, a més del president, hi ha deu directors: els de FGC Operadora, FGC Turisme, Desenvolupament de Nous Negocis, Internacional i Innovació, Xarxa Ferroviària i Projectes, Material Mòbil,  Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Econòmicofinancera, Organització i Persones, Assessoria Jurídica i Planificació Estratègica i Prospectiva. El sou d’aquests directors oscil·la entre els 90.000 i els 100.000 euros anuals. Segarra cobra, tanmateix, menys que Pere Calvet que, en la seva etapa com a director general de FGC, va arribar a cobrar 151.079 euros, quasi 20.000 euros més que el propi president de la Generalitat.

PSOE i ERC han pactat que per gestionar els serveis de Rodalies que es traspassin al govern de la Generalitat es crearà una empresa pública nova, amb participacions idèntiques de l’Estat i l’Administració catalana. El president serà elegit pel govern català. A l’acord signat per socialistes i republicans no es diu res sobre si FGC continuarà amb la mateixa estructura de gestió que fins ara, amb una direcció sobredimensionada en càrrecs i sous, i com farà front a l’endeutament elevat que acumula any rere any.

(Visited 1.128 times, 1 visits today)

avui destaquem

4 comentaris a “Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va perdre 24,6 milions d’euros l’any passat”

  1. Ostres, aquesta no la savia. FGC no era la representació de la forma de treballa dels catalans, mentre la RENFE era la de l’Espanya més rancia.
    Doncs 2000 y pico de treballadors per gestionar dos lineas de tren y no se quants directius amb carrecs absurds enfonsen la imatge d’aquesta empresa ferrovial i l’imatge es patetica.

    Respon
  2. Les gestió es mes política que economica. L,objectiu de l,empresa es xuclar el màxim de culers per engrassar els càrrecs del partit. Així eixamplen la base, a base de pagar sous que no generen cap benefici ni a l,empresa ni al país.
    Fgc no pot gestionar les lineas de RENFE, ens arruïnara en poc temps.

    Respon
    • Molt ben explicat. Ja n’ha prou de mentides als ciutadans de Barcelona per els mitjans polítics de comunicació CCMA, TV3, CATradio i mitjans subvencionats per els governs burguesos supremacistes.

      Respon

Feu un comentari