Arriba a Madrid el primer avió amb 200 espanyols evacuats d’Israel

Un segon aparell militar recollirà a Tel Aviv la resta de persones atrapades per la cancel·lació dels vols comercials

El primer avió amb uns 200 ciutadans espanyols evacuats d’Israel arriba a Madrid (Ministeri de Defensa)

El primer avió amb uns 200 ciutadans espanyols evacuats d’Israel ha arribat aquesta matinada a la base militar de Torrejón (Madrid) i un segon aparell recollirà més persones des de Tel-Aviv, segons ha informat el govern central. En un missatge a les xarxes socials, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha destacat que els ministeris de Defensa i Exteriors estan col·laborant en l’evacuació dels ciutadans nacionals atrapats al país per la cancel·lació dels vols comercials. Segons ha apuntat, l’objectiu és que “l’operació per portar a casa els espanyols que no podien sortir d’Israel sigui un èxit”.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Albares ha especificat que en el primer vol de repatriats hi havia 209 persones, i que el segon avió té capacitat per a 270 més. Entre els que ja han tornat, el 90% eren espanyols, però també hi havia alguns ciutadans de la Unió Europea i Llatinoamèrica que tampoc tenien possibilitats de sortir del país. Per ara, Albares ha descartat una operació general d’evacuació de la colònia espanyola a Israel, que es calcula que està formada per unes 10.000 persones, i ha explicat que moltes d’aquestes persones estan molt arrelades al país, o fins i tot tenen la doble nacionalitat, i la situació de seguretat actual no obliga a l’evacuació. Sí que ha dit, però, que si fos necessari es faria.

El ministre d’Exteriors també ha destacat la decisió confirmada dimarts per la Unió Europea de mantenir l’ajuda humanitària a Palestina, inclosa Gaza. Albares ha dit que “la Unió Europea ha de ser molt clara” en distingir entre Hamàs –“una organització terrorista, sense matisos ni excuses”, l’Autoritat Nacional Palestina, que és “un soci de la cooperació europea”, i la població civil. “No s’ha de confondre una organització terrorista amb tot el poble palestí”, ha reiterat. Segons Albares, Espanya també s’està plantejant com ampliar l’ajuda bilateral que ofereix al poble palestí, i ha dit que una de les prioritats ha de ser, també, evitar que el conflicte escali encara més i impliqui països veïns, com el Líban. “És un país molt fràgil”, ha lamentat.

Albares també ha carregat contra les crítiques del PP a la reacció de l’executiu espanyol al conflicte, i ha assenyalat que el PP està “abraçant obertament les tècniques de l’extrema dreta” i no està “a l’altura de les circumstàncies” davant d’una situació que requereix una “resposta d’Estat”. “Em dol especialment en aquest cas”, ha admès el ministre.

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari