Amnistia celebra el “canvi de criteri de la Fiscalia” pel que fa a les a tortures del franquisme

L'entitat espera ara que el jutjat admeti a tràmit la querella de Carles Vallejo contra sis policies

La comissaria de Via Laietana

Amnistia Internacional ha celebrat el “canvi de criteri de la Fiscalia” pel que fa a les tortures durant el franquisme, després que aquest dijous el ministeri públic s’hagi mostrat favorable a admetre una denúncia d’aquest tipus. El sindicalista Carles Vallejo va presentar fa uns mesos al jutjat número 18 de Barcelona una querella contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana a principis dels anys 70, mentre estava detingut. La Fiscalia de Barcelona i la unitat especialitzada de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia General de l’Estat ha donat ara suport a la seva admissió. Amnistia Internacional espera que el jutjat també admeti a tràmit la denúncia.

L’organització subratlla que fins ara l’única querella d’aquest tipus que havia estat admesa a tràmit per un jutjat havia estat divendres passat la de Julio Pacheco, després que se n’haguessin arxivat més d’un centenar.

La plataforma recorda que els dos demandants van patir tortures policials en dos llocs “clau” de la repressió franquista, la Direcció General de Seguretat de Madrid i la comissaria de Via Laietana. “Ambdós llocs haurien de convertir-se en espais de memòria”, indica Amnistia al seu compte de la xarxa social X.

També considera “imprescindible” que les dues querelles “sentin precedents” i siguin “les primeres de moltes”.

Finalment l’entitat recorda que “tots aquests fets històrics” han estat possibles gràcies a la “lluita incansable” d’entitats memorialistes i de drets humans.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari