Elena Fort es carrega de raons per demanar la seva pròpia dimissió com a vicepresidenta

Fa un any va prometre als socis blindar els estatuts contra l'amenaça d'esdevenir SA, a més de millorar la participació i la transparència amb una reforma estatutària a celebrar abans de l'ordinària del 21-O

Elena Fort

Fa aproximadament un any, la vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, juntament amb altres directius, es va reunir amb una sèrie de socis que havien respost a la crida/invitació del club per explorar conjuntament vies d’una participació i presència més destacada i activa en la vida i la gestió diària, però per sobre de tot trobar fórmules de regulació mitjançant una reforma estatutària.

Avui s’ha demostrat que aquella va ser una altra farsa i una forma més, teatral, d’entabanar els socis fent-los creure per un moment que la directiva de Joan Laporta era sensible a una millora dels canals d’interacció amb els propietaris del club.

Elena Fort va recollir les propostes d’aquella reunió, i es va comprometre, fins i tot, a convocar una assemblea extraordinària abans de l’ordinària d’octubre del 2023 en què, com a punt estrella, s’aprovarien articles específics per blindar una hipotètica conversió del FC Barcelona a Societat Anònima. La informació oficial va resumir les conclusions d’aquella trobada amb un optimisme exagerat i de ficció: “Uns 120 socis del FC Barcelona van acudir aquest dimecres a l’Auditori 1899 del Camp Nou a la sessió informativa convocada pel club sobre la propera reforma d’Estatuts, que passarà per Assemblea extraordinària, encara que la vicepresidenta institucional, Elena Fort, no va descartar fins i tot un referèndum. El club veu impossible fer-ho abans de final d’aquest any (2022), però sí abans de l’ordinària d’octubre del 2023. El gran objectiu és protegir-se davant d’una hipotètica petició de conversió del club a Societat Anònima Esportiva”. Avui el que se sap és que l’assemblea ordinària ja està convocada per al pròxim 21-O sense que s’hagi complert aquell calendari compromès amb els socis.

Fonts no oficials van reflectir que “alguns socis van coincidir en que no sabien què havien anat a fer a la cita, rebent com a resposta del club que es prenien notes de les propostes per fer un esborrany final que seria votat per elevar-lo a l’assemblea en una altra reunió similar”.

Fort hi va ser acompanyada de Josep Ignasi Macià, directiu de l’àrea social, i Ramon Esteve, membre de la Comissió per a la Reforma dels Estatuts creada al maig, encara que només hi va intervenir la vicepresidenta per assenyalar que “la reforma pretén simplificar i fer més comprensibles uns Estatuts que es poden considerar massa llargs i pesants amb tres premisses que han de potenciar la participació dels socis sobre la representació, la representativitat i la participació amb la digitalització”.

Entre les propostes rebudes, segons la junta, van sobresortir l’ús de l’abonament per aconseguir les millors assistències possibles al Camp Nou, modificacions per augmentar la participació en les assemblees i d’altres orientades a la transparència econòmica i a cercar noves modificacions respecte al mandat de la junta directiva.

La cita va servir perquè, coordinada amb l’àrea de comunicació del club, Elena Fort pogués fer una breu tournée per les ràdios, on va acabar de completar aquesta comèdia amb la complaença i l’aplaudiment dels periodistes. “Essencialment hi ha una preocupació que compartim, que és la representativitat de l’Assemblea. S’ha demostrat que, malgrat posar totes les possibilitats i fer-la telemàtica, continuem amb una participació molt baixa. Ens preocupa que hi hagi grans decisions de club que es prenguin per 200, 300 o 400 vots”, va dir Elena Fort.

I va aprofitar l’ocasió, malgrat el propòsit de tancar la porta al risc de la conversió a SA, per obrir-ne una altra: “És una inquietud que moltíssima gent et fa arribar. Aquesta junta té el repte de protegir aquesta forma social que tenim i que ens fa únics. Som aquí per defensar-la. Aquesta junta actual no prendrà aquesta decisió”, va reiterar la vicepresidenta, tot i que va aclarir que, si les lleis obliguen a prendre un altre camí, els Estatuts no poden anar contra la legalitat: “Blindar no, perquè com a entitat associativa estem sota les normes legals de la Generalitat, l’Estat espanyol i les institucions europees. No sabem si un dia Europa pot decidir qualsevol altra qüestió”.

Una altra evasiva a la qual va afegir també la promesa, novament incomplida, de decidir en assemblea com adequar els estatuts a l’extinció de l’aval bancari obligatori per a les juntes directives de clubs esportius que es va fer efectiva des de l’1 de gener del 2022. La junta va anunciar que proposaria una fórmula que no obligués a cobrir el 15% del pressupost, encara que sí algun tipus de filtre o de control preelectoral. “Una de les qüestions a decidir -va fantasiejar Fort- és quins són els requisits per accedir a la presidència o la directiva. Però faig una reflexió, això sí que marca quin tipus de club volem. La presentació d’un aval econòmic no facilita la democratització de l’accés a la direcció”, fent una menció expressa de com l’aval afectava especialment la dona sòcia del FC Barcelona: “Si un aval econòmic penalitza una part de la societat per accedir a dirigir el Barça, en el cas d’una dona la penalitza el doble, el triple o el quàdruple perquè el sostre de vidre existeix. Per a una dona és més difícil accedir-hi”.

El temps transcorregut ha tornat a despullar l’absoluta displicència de la junta de Joan Laporta que, en lloc de buscar millores i evolucions a la vida social, al contrari, s’ha dedicat a retallar llibertats, drets i l’accés a la participació. Ja no bateguen les penyes i ha deixat d’existir l’àrea de Desplaçaments. Per descomptat, Laporta no ha mogut un dit per endurir els estatuts contra l’amenaça d’una SA, el deute de l’Espai Barça i el finançament, que conté un incompliment assembleari, ja se sap que són impossibles d’amortitzar, els abonats són tractats a puntades de peu a Montjuïc i s’agafa a les assemblees telemàtiques per evitar el cara a cara, lliure, obert i participatiu amb els socis. Elena Fort, si no fos directiva i no necessités el càrrec per malviure de la popularitat que li atorga el càrrec, sens dubte demanaria la dimissió de la vicepresidenta institucional.

(Visited 273 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari