La primera quinzena de setembre, els Ferrocarrils de la Generalitat han tingut 3 incidències i denúncies dels usuaris cada 5 dies

Les deficiències i retards de FGC han empitjorat en relació a l’any passat quan hi va haver set alteracions del servei al mes, segons dades del Departament de Territori

Cues dins i fora de les andanes de les estacions de FGC patides pels usuaris l'agost i els primers dies de setembre

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va patir 79 incidències entre l’1 de gener i el 30 de novembre del 2022. Aquesta dada la va subministrar l’aleshores conseller de Territori, Juli Fernández, al diputat socialista Jordi Terrades arran d’una pregunta que li va fer al Parlament de Catalunya. Això suposava que cada mes hi havia un mínim de set incidències. Aquesta estadística ha empitjorat els darrers mesos. Després d’un mes d’agost caòtic, amb descarrilaments, accidents, retards i queixes per manca d’informació, els Ferrocarrils de la Generalitat han patit incidències i denúncies dels seus passatgers en 9 dels primers 15 dies de setembre; és a dir, 3 de cada 5.

Aquestes incidències són ocultades sistemàticament pels serveis d’informació de FGC i ignorades pels mitjans de comunicació independentistes, als quals s’hi sumen els serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio. El govern de la Generalitat i els mitjans independentistes estan immersos en una campanya de desprestigi contra Rodalies Renfe per justificar la seva exigència que es traspassi aquest servei a l’administració pública catalana. Aquesta campanya ha donat lloc a situacions esperpèntiques com la invenció per part del canal 324 d’una incidència inexistent el passat divendres a l’estació de Vilanova i la Geltrú per un descarrilament d’un tren Talgo que no va afectar el servei de Rodalies, el passat divendres dia 15.

Els usuaris de FGC no s’assabenten gairebé mai de les incidències al servei per la informació que ofereix l’empresa al seu canal de X. En aquest canal, apareix cada dia un parell o tres de cops un missatge dient “els trens circulen segons l’horari establert a totes les línies”. Sol ser mentida. Els passatgers ho evidencien en comentaris que afegeixen a aquests missatges denunciant incidències i retards. Aleshores, l’empresa els sol reconèixer i els justifica sovint amb l’expressió ambigua d’“avaria a les instal·lacions”. De tant en quan, atribueix a actes vandàlics alguna incidència. Així ho va fer quan un tren que havia d’anar a Terrassa es va desviar cap a Sabadell el passat mes de maig per un error del control central de l’empresa.

La consellera actual de Territori, Ester Capella, assegura que a Rodalies hi ha incidències 8 de cada 10 dies. El diari ARA n’hi encoloma 5 de cada 7. Diu que n’hi ha hagut 284 en un any. ElMón.cat puja la xifra fins a 295. El Punt Avui va més enllà i parla de més de 300. Ningú, però, pregunta o es preocupa per les incidències als Ferrocarrils de la Generalitat. No és estrany, per tant, que quan Capella va tornar a demanar el traspàs de Rodalies Renfe perquè havia descarrilat un dels seus trens a Sitges cap mitjà de comunicació informés que aquell mateix dia havia descarrilat un tren de mercaderies de FGC.

Les incidències als “catalans” la primera quinzena de setembre han tret de polleguera molts passatgers i ho han expressat al canal X de FGC. El dia 4, com a comentari d’un usuari a l’inevitable “el servei funciona segons l’horari previst a totes les línies” apareixia aquest post: “retards de més de 6 minuts a tota la R6”. El mateix dia una usuària es queixava perquè no es podien consultar els horaris al web. Durant tota la quinzena hi ha hagut queixes per retards, però també perquè els vagons estan bruts, hi ha descontrol a l’entrada de les estacions, amb usuaris que salten les barreres, o l’aire condicionat funciona malament o simplement no funciona. Especialment dolorós pels usuaris va ser el post de FGC, dijous passt, després de dues hores amb retards de més de 30 minuts a a la Línia Barcelona-Vallès: “el servei està normalitzat, encara que es poden produir retards puntuals”. El dia 15, hi havia usuaris que es queixaven que estava caient aigua a raig dins d’alguns vagons.

Els retards puntuals són habituals als Ferrocarrils de la Generalitat i a Rodalies Renfe. Hi ha una diferència important: FGC gestiona tres línies i alguns funiculars i trens cremallera. Rodalies Renfe és la xarxa de rodalies més extensa d’Espanya, amb 462 quilòmetres en servei. Si la proporció d’incidències actuals a FGC es mantingués en un servei de Rodalies totalment en mans de la Generalitat, les que es produeixen als recorreguts que gestiona Renfe avui quedarien molt per sota de les que tindrien els “catalans” traspassats.

(Visited 1.073 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari