El PP utilitzarà “tots els instruments al seu abast” per frenar l’ús del català, el basc i el gallec al Congrés

Els populars no descarten portar la reforma a la justícia perquè consideren que es vulneren els drets dels diputats

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en roda de premsa al Congrés després de reunir-se amb el president de Vox, Santiago Abascal

Fonts del PP han avançat aquest dimecres que el partit utilitzarà “tots els instruments al seu abast” per frenar l’ús del català, el basc i el gallec al Congrés. Els populars no descarten cap via, tampoc la judicial, per evitar “una vulneració dels drets dels diputats”. “Més enllà del fet que ens hàgim d’entendre amb traductors quan tenim una llengua comuna que és el castellà”, diuen, la reforma “trenca el consens” de la cambra. La formació també ha criticat que es puguin fer servir les llengües cooficials ja al ple de la setmana que ve, on previsiblement s’aprovarà la reforma del Reglament per fer possible el nou sistema, i han alertat que la contractació exprés de traductors pot suposar una vulneració de la llei de contractació administrativa.

Aquest dimecres el PP ha votat en contra de la qualificació de la reforma del reglament del Congrés que ha d’establir el dret dels diputats a utilitzar les llengües cooficials, i també contra l’acord de la Mesa per permetre que ja es puguin expressar en aquestes llengües al pròxim ple del dia 19. A més, el partit creu que la reforma hauria d’anar acompanyada d’un informe jurídic, i ha argumentat que la reforma del Reglament “és de dubtosa constitucionalitat” perquè “la doctrina del Tribunal Constitucional diu que aquestes llengües només són oficials al seu àmbit territorial”.

En aquest marc, els populars acusen la presidenta del Congrés, Francina Armengol, d’haver alterat “les regles de joc” i d’haver trencat el seu compromís de buscar “el consens” de tots els grups parlamentaris per permetre que es pugui parlar en les llengües cooficials. La seva decisió, afegeixen, es correspon amb el “gir copernicà” del PSOE en aquesta qüestió, perquè els socialistes es van oposar frontalment a les iniciatives per l’ús d’aquestes llengües durant la passada legislatura. La reforma, diuen, “no és prioritària” ni es correspon a les “urgències i presses” de la societat espanyola.

Alhora, la contractació de traductors per aquest ple, segons el PP, tindrà “conseqüències econòmiques” per la cambra. “No permetrem que l’excepcionalitat de l’acord se salti la llei de contractació administrativa”, perquè “si contracten de manera extraordinària per a un ple ho faran en cada ple”, i “farem ús de les accions que estiguin al nostre abast per salvar el bon govern d’aquesta casa”, ha conclòs.

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari